Rechtszaak van Tommy Sheridan. Ernstige crisis voor de Scottish Socialist Party

De Schotse media gaan uitgebreid in op de rechtszaak van Tommy Sheridan tegen het roddelblad News of the World (NoW), een onderdeel van het media-imperium van Rupert Murdoch. Sheridan is Schots parlementslid voor de SSP en de voormalige leider van die partij.

Philip Stott

Tommy Sheridan startte een proces tegen NoW wegens laster nadat het blad in november 2004 beweerde dat hij gedurende vijf jaar een affaire had met een vrouw die SSP-lid was.

Het was het persoonlijke leven van Sheridan dat de SSP-leiding ertoe bracht om hem te vragen ontslag te nemen in november 2004. Dat was een beslissing waar de International Socialists (onze Schotse zusterorganisatie) tegen gekant was en die nu de SSP in twee deelt en heel wat schade heeft aangebracht. (zie ook ons eerder artikel).

NoW verdedigt haar verhaal en wil nu aantonen dat haar beweringen misschien niet volledig correct waren, maar toch “in grote lijnen” klopten. Die strategie is erop gericht om zoveel mogelijk modder te gooien naar Tommy Sheridan op basis van zijn persoonlijk leven om de jury ervan te overtuigen dat er minstens genoeg elementen zijn om de klacht wegens laster te ondermijnen.

Er waren beweringen dat Tommy Sheridan drugs en alcohol gebruikte op seksfeestjes, deelnam aan groepseks, aanwezig was in een seksclub in Manchester, een affaire had met Fiona McGuire (de vrouw in het oorspronkelijke verhaal van NoW). De meeste getuigen tot nu toe blijken echter allemaal huidige of voormalige journalisten van NoW te zijn of werden door het blad betaald voor hun verhaal. In het geval van Fiona McGuire ging het om zo’n 30.000 euro.

De beweringen werden opgenomen met alle mogelijke sensationele details in alle Schotse media. Het zal interessant zijn om te zien of de media even uitgebreid zal berichten indien Sheridan zijn kant van het verhaal brengt.

De kwestie bereikte opnieuw een dieptepunt toen Tommy Sheridan zijn advocaat ontsloeg. Dat kwam er na een blunder van het legale team dat beweerde dat één van de getuigen 18 maanden in de gevangenis had gezeten wegens fraude, wat niet het geval was.

Tommy Sheridan heeft nu beslist om zichzelf te vertegenwoordigen en de getuigen zelf te ondervragen en zelf een verklaring af te leggen.

Rol van SSP-getuigen

Totnutoe werden er drie SSP-leden opgeroepen als getuigen. De nationale penningmeester Allison Kane, Alan McCombes en SSP-gemeenteraadslid Keith Baldassara.

Zowel McCombes als Baldassara verklaarden dat Tommy Sheridan hen in private gesprekken had verteld over een bezoek aan een seksclub in Manchester.

Het verslag van het Uitvoerend Bureau van de SSP van 9 november werd ook overhandigd aan het gerecht. Op die vergadering werd beslist om Tommy Sheridan te vragen ontslag te nemen. Heel wat SSP-leden waren geschokt toen ze vernamen dat dit ‘verslag’ persoonlijke informatie bevatte over Tommy Sheridan die nu gebruikt wordt door NoW.

Dit leidt ertoe dat een aantal leidinggevende SSP-leden een cruciale rol spelen in de verdediging van NoW tegen de aantijgingen wegens laster. Veel leden zijn daar bijzonder kwaad voor.

De gevolgen van dit alles zijn enorm ernstig voor de SSP. De nationale conferentie van de partij werd vooruitgeschoven van begin 2007 naar oktober 2006 en zal gedomineerd worden door deze kwestie, de acties van leidinggevende SSP-leden en de impact hiervan op heel de SSP. De conferentie zal ook een nieuwe leiding voor de partij moeten verkiezen.

Natuurlijk is het persoonlijk gedrag van leidinggevende figuren in de socialistische beweging belangrijk. We zouden nooit akkoord gaan met gedrag waarbij er bijvoorbeeld seks is zonder overeenstemming van de partner. We denken echter niet dat iemands persoonlijk leven de hypocriete aanvallen van de seksistische tabloids kan rechtvaardigen en evenmin de acties van diegenen in de SSP die Tommy Sheridan willen ondermijnen.

De beste uitkomst van de kwestie voor de socialistische beweging in Schotland zou bestaan uit een overwinning van Sheridan in deze rechtszaak tegen de NoW, een brutaal anti-arbeiders en anti-socialistisch schandaalkrantje. Jammer genoeg lijkt dit niet het standpunt te zijn van delen van de SSP, in het bijzonder van diegenen die zich groepeerden in het zogenaamde ‘Verenigd Links’ platform.

Deze groep heeft onaanvaardbare methoden gebruikt, waaronder het bijhouden van persoonlijke informatie in SSP-documenten, het lekken van dergelijk materiaal aan de media en een persoonlijke campagne tegen Tommy Sheridan binnen de SSP. Het zijn deze methoden en dit gedrag waartegen de International Socialists opkomen. Ondanks onze aanhoudende meningsverschillen met Tommy Sheridan, denken we dat hij een belangrijke rol in de SSP kan blijven spelen en als hij de rechtszaak tegen NoW wint, kan de SSP uit deze crisis raken.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie