Home / Sociaal / Ecologie / VS. Sawant spreekt met activisten van Greenpreace over verzet tegen Noordpoolboringen Shell

VS. Sawant spreekt met activisten van Greenpreace over verzet tegen Noordpoolboringen Shell

shellnoOp maandag 6 april gingen zes activisten van Greenpeace aan boord op de ‘Polar Pioneer’, een olieboorplatform van Shell dat op weg was naar Seattle. Shell wil het platform in de haven van Seattle herstellen om het vervolgens terug naar het Noordpoolgebied te sturen.

Het socialistische gemeenteraadslid Kshama Sawant sprak met de zes activisten om hun strijd tegen deze milieuramp te ondersteunen en om mee te bouwen aan een beweging in Seattle tegen het feit dat de stad door Shell wordt gebruikt als uitvalsbasis voor het boren naar olie in het Noordpoolgebied.

“In dit gebied naar olie boren is een van de meest rampzalige en onverantwoorde projecten ooit en dit enkel om de winsten van de grote oliebedrijven op te drijven,” stelde Sawant. “De regering-Obama heeft op roekeloze wijze het milieu genegeerd om Shell toelating te geven. Bovenop de ‘normale’ effecten op klimaatverandering, zet dit een bijzonder gevoelige omgeving onder druk. Het is er onder meer niet evident om een eventueel olielek op te ruimen waardoor de gevolgen bij een lek niet te overzien zijn.”

“We hebben een verantwoordelijkheid om dit te stoppen. We kunnen beginnen door de pogingen van Shell om vanuit de haven van Seattle te opereren te stoppen.”

Kshama Sawant en de milieu-activisten eisen dat de haven van Seattle de toestemming aan Shell om terminal 5 te gebruiken intrekt. Dan kan die terminal opnieuw gebruikt worden voor containerverkeer met degelijke jobs en respect voor het milieu en de arbeidsvoorwaarden van het personeel.

Hieronder een opname van het gesprek tussen Kshama Sawant en de activisten van Shell: