Internationale zomerschool. Strijdervaringen uit heel de wereld bijeengebracht

In de eerste week van augustus vindt zoals ieder jaar onze internationale zomerschool plaats. Dat is een belangrijke bijeenkomst van leden en sympathisanten uit Europa en enkele afgevaardigden van buiten het continent. LSP/MAS maakt deel uit van het Comité voor Arbeidersinternationale (CWI) dat een 40-tal organisaties groepeert over de hele wereld.

Simon Hupkens

Het CWI is een belangrijk instrument voor ons werk in België. Als onderdeel van een internationale organisatie is het makkelijker om een beter beeld te hebben en scherpere analyses te maken van de politieke en economische situatie op wereldvlak. De discussies op de zomerschool maken het ook mogelijk om op een directe wijze ervaringen van kameraden uit andere landen te delen. Uiteraard niet met de bedoeling om alles zomaar klakkeloos over te nemen, maar om samen tot betere inzichten te komen en beter te kunnen tussenkomen in concrete campagnes. Dat is de bedoeling van onze zomerschool.

Leden van al onze afdelingen in Europa (en daarbuiten) komen om te discussiëren over de vooruitgang, de successen en de nederlagen van het afgelopen jaar. Dit jaar zal een groot deel van de discussies handelen over de manier waarop onze kameraden meewerken aan de opbouw van nieuwe initiatieven ter linkerzijde in Europa. Er zal onder meer gediscussieerd worden over de rol van onze Duitse en Schotse kameraden in respectievelijk de WASG en de SSP. Welke moeilijkheden hebben ze ondervonden? Welke plannen hebben ze voor de toekomst om de organisatie te versterken? Welke dingen kunnen wij in België daaruit leren?

De leden van onze Franse afdeling, Gauche Révolutionnaire, zullen uitleggen wat hun rol was in de beweging tegen de CPE en welke lessen ze er uit hebben getrokken. De Griekse sectie zal tussenkomen over de manier waarop ze zijn tussengekomen in de staking van de studenten dat het land al enkele weken in haar greep houdt.

De zomerschool van het CWI is geen intellectueel onderonsje. Het is niet nodig om een diploma van politieke wetenschappen op zak te hebben om aan de zomerschool deel te nemen. De debatten en discussies zijn aangepast aan het publiek en er is altijd tijd om bepaalde zaken die eventueel niet duidelijk zouden zijn nog eens uit te leggen zodat alle deelnemers van de zomerschool er zoveel mogelijk kunnen uithalen om in de praktijk te kunnen gebruiken.

Op onze zomerschool wordt ook duidelijk dat wij geen losse federatie van nationale afdelingen zijn, maar een echte internationale socialistische organisatie. Voor meer info over de zomerschool en het programma, kan je ons steeds contacteren op 02/345 61 81 of info@socialisme.be.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist