Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

Na het Duitse model, dat van Kansas
In Kansas hebben de conservatieven het voor zeggen en dat zullen de uitkeringstrekkers geweten hebben. Knack.be schreef deze week: “Als de conservatieve gouverneur Sam Brownback er deze week zijn handtekening onder zet, wordt in de Amerikaanse staat Kansas een wet van kracht die het gedrag van uitkeringstrekkers sterk beteugelt. Ze mogen niet gokken, geen alcohol kopen of tatoeages plaatsen, en ze mogen ook niet naar een zwembad of naar de bioscoop.” Enkele N-VA-kopstukken hebben wellicht de oren gespitst. Na het Duitse model van lage lonen voor werkenden, hebben ze nu het Kansas-model voor werklozen. De uitkering in Kansas is overigens niet bepaald fenomenaal: maximum 455 euro per maand voor een gezin van vier en dit gedurende maximaal drie jaar.

Gelijkheid van mannen en vrouwen = communisme
Nu we het toch over conservatieven hebben, kan onderstaand citaat van Rand Paul niet ontbreken. Rand Paul is aanhanger van de Tea Party, een conservatieve stroming binnen de Republikeinen. Hij stelde deze week zijn kandidatuur voor het presidentschap.
randpaul
Zo gesteld valt dat communisme precies nog mee, denk je dan.

Genoeg energie verbruiken!
Wie een uitkering geniet en onvoldoende energie verbruikt, kan door Big Brother op de vingers getikt worden. Het had een onderdeel van de roman 1984 van George Orwell kunnen zijn. Maar het was dat niet, het is een voorstel uit de koker van Bart Tommelein die als staatssecretaris van fraudebestrijding meent dat wie onvoldoende energie verbruikt mogelijk niet op het aangegeven adres woont en dus sociale fraude pleegt om bijvoorbeeld als alleenstaande een hogere uitkering te genieten. “ls het aangegeven energieverbruik niet strookt met de domiciliegegevens, dan doet dat een belletje rinkelen bij de inspectie en kan die op dat moment de persoonlijke gegevens inkijken om een onderzoek te starten”, verduidelijkte de woordvoerster van Tommelein. Omgekeerd zal deze techniek niet gebruikt worden om bijvoorbeeld vennootschappen en de personen achter die vennootschappen die hier voldoende energie verbruiken maar officieel in een belastingparadijs gedomicilieerd zijn alsnog hier de nodige belastingen te laten betalen. Neen, dat kan natuurlijk niet want dat zou ingaan tegen de privacy en tal van andere regels.

Een neutrale toelichting
De Ideale Wereld op Vier bracht deze week een bijzonder grappige “neutrale toelichting” bij de beslissing om een hogere vreemdelingentaks in te voeren en dit geld te gebruiken om meer vreemdelingen uit te wijzen.

VB versus Abou Jahjah
VB-voorzitter Van Grieken zag zijn kans om nog eens in de media te komen. Hij diende klacht in tegen Abou Jahjah. Die kwam immers in het nieuws met het protest tegen de anti-Berberse uitspraken van De Wever. Wij namen deel aan de acties tegen de anti-Berberse uitspraken maar hebben nooit onze meningsverschillen met Abou Jahjah verborgen. Los daarvan is het opmerkelijk dat het Vlaams Belang nu blijkbaar een migrant als Abou Jahjah nodig heeft om nog eens relevant te zijn voor de media. Dat moet ergens toch pijn doen?

Staking bij Nike en Adidas in Vietnam
De Britse krant The Guardian bracht bericht uit van een staking van Nike- en Adidas-arbeiders in Vietnam. De video dateert van 1 april. Een dag later raakte bekend dat de staking werd beëindigd omdat de Vietnamese regering de eisen van de arbeiders inwilligde. Er waren maar liefst 90.000 arbeiders bij de staking betrokken.

Radicaal sociaal werk
Moeten sociaal werkers ingezet worden als instrument van repressie tegen radicalisering? Als het van de rechtse regering afhangt, is dat het geval. Verschillende sociale werkers daarentegen zijn het daar niet mee eens. “Moeten we de vraag dat sociaal werkers zich inzetten tegen radicalisering niet omkeren en vragen dat sociaal werkers zelf radicaliseren? Waar blijft dat radicaal sociaal werk dat focust op onderliggende ontstaansfactoren en de wortels van problemen blootlegt? Als sociaal werkers zouden we die factoren, die we ook ontdekken ‘in de woonkamer’, kunnen problematiseren om van daaruit preventief te werken. Het betekent dat we onze kritische blik gebruiken om structureel mogelijk te maken dat deze jongeren een volwaardige job kunnen uitoefenen, een toekomst kunnen uitbouwen, toegang hebben tot gezondheidszorg en degelijke huisvesting.” Aldus een opiniestuk op sociaal.net.

Einde inkomensgarantie-uitkering
De Standaard schreef donderdag: “In België krijgen 54.000 deeltijdse werknemers naast hun karig loon een inkomensgarantie-uitkering (IGU). Daardoor houden ze op het einde van de maand iets meer over dan als ze zouden gaan stempelen. Vaak gaat het om werkloze vrouwen die een deeltijdse job hebben in zware sectoren als de distributie, horeca en schoonmaak. ‘De regering Michel heeft op 1 januari een nieuwe IGU-berekeningswijze ingevoerd. Sindsdien speelden al 700 deeltijds werkenden in Limburg hun IGU kwijt. Zij die hun IGU behouden, leveren tot 200 euro per maand in’, zegt Roland Valkeneers van ACV-Limburg in Het Belang van Limburg. ‘Nog dramatischer wordt het als de regering haar plan doorzet om de IGU na twee jaar deeltijdse arbeid te halveren. Een groot deel van de deeltijds werkenden zullen dan opnieuw tot honderden euro’s inleveren. Daardoor zullen ze minder overhouden dan als ze zouden gaan stempelen.’”

Opslag voor Verhofstadt
De Tijd schreef op 7 april: “Ex-premier Guy Verhofstadt krijgt een hogere vergoeding als bestuurder van de beurgenoteerde holding Sofina. Hij kreeg over 2014 meer dan 138.000 euro uitbetaald, leert het jaarverslag van de groep.Verhofstadt, die al sinds 2012 deel uitmaakt van de raad van bestuur, kreeg in 2013 nog een brutobedrag van 130.500 euro uitgekeerd aan vergoedingen en zitpenningen. Dat bedrag werd opgetrokken naar 138.227,64 euro. Sofina’s raad van bestuur kwam vorig jaar vier keer samen. Dat wil dus zeggen dat Verhofstadt per vergadering een brutovergoeding kreeg van 34.556,91 euro. Daarmee verdient de liberale ex-premier evenveel als de andere bestuurders die net als hem niet betrokken zijn bij de dagelijkse werking van het bedrijf. Verhofstadts mandaat als bestuurder loopt dit jaar ten einde. Maar Sofina stelt voor om zijn mandaat voor vier jaar te verlengen vanaf de algemene aandeelhoudersvergadering, die begin mei plaatsvindt.”

Schokkend
asiel