Betoging na beledigingen De Wever over Amazigh-gemeenschap

Verslag door Boubaker, foto’s door PPICS

16877599810_cee4658864_zMaandag kwamen ongeveer 200 mensen bijeen voor het kantoor van de N-VA in Brussel. De oproep ging uit van Movement X van Abou Jahjah. Aanleiding waren de uitspraken van de Antwerpse burgemeester De Wever over de Amazigh-gemeenschap. Hij stelde in de Vlaamse media dat de “Berbers een gesloten gemeenschap” zouden zijn die wantrouwig staan tegenover de autoriteiten.

De Berbers, zelf spreken we liever over Amazigh, namen dit niet en protesteerden. Verschillende organisaties en individuen dienen klacht in tegen De Wever wegens racisme. Na een eerste actie in Antwerpen, waarbij een 200-tal aanwezigen werden opgepakt, volgde nu een actie voor het hoofdkwartier van N-VA. De betogers eisten dat de Antwerpse burgemeester zijn opmerkingen intrekt.

Na de actie werd een platform opgezet door verschillende bewegingen die samen acties willen voeren tegen racisme. Het gaat onder meer om het Amazigh Collectief van België, AMDH (een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie), Movement X, Amazigh activisten en linkse militanten. Ook LSP was aanwezig op de bijeenkomst en nodigde iedereen uit om deel te nemen aan de actie tegen Pegida in Gent op 13 april. Er wordt onder meer gedacht aan een nieuwe actie in Antwerpen.

Zaterdag om 18u in Brussel gaat een vergadering door voor het opzetten  van een platform waarop alle progressieve organisaties uitgenodigd zijn. Voor meer info: Rachid 0484 46 16 25 van.moumni@gmail.com

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie