De afgelopen dagen werd het potentieel voor een tweede actieplan naar het model van het actieplan in het najaar bevestigd. De actiebereidheid bleek bijzonder groot te zijn. Zondag trokken ruim 20.000 mensen door regen en wind op met Hart boven Hard. Daarna volgden provinciale acties waar de opkomst de verwachtingen eveneens overtrof.

Maandag werd in Brussel gestart met een betoging waarop 7.000 aanwezigen waren. Onder meer bij de openbare vervoersmaatschappij MIVB ging de betoging gepaard met stakingsacties. Zie ons verslag en foto’s van deze betoging

Dinsdagavond volgde een betoging van het ABVV in Kortrijk met 800 aanwezigen en op woensdag waren er betogingen in tal van steden. Langs Franstalige kant waren er grote betogingen in Luik (8.000 betogers) en Charleroi (10.000 betogers) – hieronder foto’s van deze betogingen. Er werd ook betoogd in Namen door zowat 2.000 vakbondsmilitanten. LSP was op al deze acties aanwezig met militanten.

Foto’s uit Charleroi door René Andersen

Foto’s uit Luik door Organise ta Colère

We publiceerden reeds een verslag van de betoging in Mechelen in gemeenschappelijk vakbondsfront en de actie van enkele ABVV-centrales aan het Antwerpse stadhuis. Ook publiceerden we reeds foto’s van de zowat 800 betogers in Hasselt. Op hetzelfde ogenblik werd ook in Gent betoogd door ongeveer 1.500 vakbondsmilitanten. Opmerkelijk op deze betoging was het pleidooi van het stakerscomité het industrieterrein Gent-Zuid voor een opbouwend actieplan tot de val van de regering. Een van de delegees daar stelde achteraf: “We zullen nog een lange marathon moeten lopen, het is juist te hopen dat we het parkoers kennen.”

11051824_10153184089119557_875716663628021284_n

Foto: Jon

Actie in Leuven door ACV. Foto: Jon

In Brugge, Leuven en Vilvoorde waren er eerder ludieke acties. Zo werden in Leuven door ACV-militanten “vette aprilvissen” gevangen om die af te geven aan de fiscus.

Alles samen waren er om en bij de 30.000 betogers op de provinciale acties van de vakbonden. En dat enkele dagen nadat ruim 20.000 mensen deelnamen aan De Grote Parade. Waarop wordt nog gewacht om het potentieel voor een tweede actieplan effectief te benutten? Een opbouwend actieplan met een grote nationale betoging die opbouwt naar een nieuwe algemene staking zou ons de mogelijkheid bieden om niet alleen zelf te betogen, maar ook in onze omgeving de steun die vaak passief aanwezig is te activeren en bovendien de twijfelaars te overtuigen. Een duidelijk actieplan zou ons tenminste toelaten om in deze marathonstrijd tegen de regering van de rijken het volgende stuk van ons parkoers te kennen zodat we anderen kunnen uitnodigen om mee te lopen.

Dit was duidelijk nog maar het begin! Op naar een opbouwend actieplan tot deze regering en het volledige besparingsbeleid weg is!