Duitsland: linkse lijst bij verkiezingen in Berlijn

Onze Duitse zusterorganisatie, SAV (Sozialistische Alternative), speelt een prominente rol in de uitbouw van de WASG, een nieuwe linkse formatie. De nationale WASG-leiding wil een snelle fusie met de voormalige PDS, de ex-communisten in Oost-Duitsland. Daarbij wil de leiding ook dat er gezamenlijke lijsten zijn bij de regionale verkiezingen in Berlijn en Mecklenburg-Vorpommern. Daar zit de PDS echter mee in de lokale regering, waar het een neoliberaal besparingsbeleid voert.

Wij ijverden voor een onafhankelijke kandidatuur van de WASG in beide deelstaten omdat de PDS daar niet geloofwaardig is voor arbeiders en jongeren die zich verzetten tegen het neoliberaal beleid. Uiteindelijk komt er effectief een eigen WASG-lijst in Berlijn.

Deze discussie kwam uitgebreid aan bod in de Duitse media. De meest prominente woordvoerder van de Berlijnse WASG-afdeling is Lucy Redler, een lid van SAV. Zij sprak op 28 mei op een TV-debat dat gevolgd werd door 5 miljoen kijkers. Ze ging er in debat met Wolfgang Clement, de voormalige SPD-minister van financiën, Markus Söder, de algemeen secretaris van de CSU (de CDU, christen-democraten, in Beieren) en Klaus Wiesehügel, een vakbondsvoorman.

Lucy bekritiseerde het beleid van de nationale regering van SPD en CDU. Ook het conflict in de WASG over de samenwerking met de PDS kwam aan bod. Ze bevestigde nogmaals dat wij niet tegen eenheid zijn, maar dat dit niet mogelijk is zolang de PDS mee de aanvallen uitvoert waartegen de WASG is opgericht. Anders, zo stelde ze, wordt het een keuze tussen SPD-CDU en het minste kwaad.

De steun voor onze houding in Berlijn wordt ook bevestigd in een peiling waaruit blijkt dat een onafhankelijke WASG-kandidatuur op zo’n 5% van de stemmen zou kunnen rekenen.

Delen: Printen: