55.000 Belgische wapens voor de pretoriaanse garde van de Saudische koninklijke familie?

Nadat de Belgische regering 5.500 Minimi machinegeweren van FN Herstal verkocht aan de “prille” democratie Nepal heeft de nationale garde van Saudi-Arabië haar oog laten vallen op de F2000, het paradepaartje van hetzelfde wapenbedrijf. Op 10 maart 2005 is er een bericht vertrokken naar het Amerikaans congres dat er een Foreign Miltitary Sales (FMS) contract is gesloten met Saudi-Arabië ter waarde van 918 miljoen dollar.

Karel Mortier

Een onderdeel van het contract is de aankoop van 55.000 F2000’s waarvan 3.600 met 40mm granaatwerper. Het wapen kwam eerder deze maand in beeld nadat bleek dat een 20-tal van die wapens tijdens de onlusten in Oost-Timor waren verdwenen uit de politiedepots en terecht waren gekomen in handen van bendes die het land op dat moment onveilig maakten.

Volgens sommige bronnen werden die F2000’s en andere wapens doelbewust aan bepaalde bendes uitgedeeld trouw aan de minister van binnenlandse zaken Rogerio Lobato om oppositiegroepen te intimideren. Slechts 7 van die wapens zouden overigens op een “normale” manier het land zijn ingekomen, via een onderneming van een broer van de eerste minister. Van de andere 13 is het onduidelijk hoe ze het land zijn ingekomen. Er is een foto verschenen in een Australische krant van een F2000 dat broederlijk naast zelfgemaakte knuppels en messen ligt dat Australische (of Nieuw-Zeelandse) troepen hebben afgenomen van die bendes.

Het FMS programma is in het leven geroepen om de Amerikaanse wapenexport te stimuleren en om de invloed van het Amerikaans leger te vergroten, in landen die wapens aankopen en beroep doen op assistentie van het Amerikaanse leger. Het principe van het programma is dat een land aanklopt bij het Pentagon met een boodschappenlijstje en de nodige dollars en dat het Pentagon op haar beurt alle technische en praktische aspecten van de aankoop voor haar rekening neemt o.a onderhandelingen met leveranciers, testen en controle.

In de meeste gevallen gaan Amerikaanse bedrijven met de contracten lopen maar in een aantal gevallen doet het Pentagon ook beroep op buitenlandse niche spelers om contracten in te vullen als er in de VS zelf niemand in staat is om de waren te leveren. FN Herstal heeft een aantal fabrieken in de VS die eventueel de F2000’s zouden kunnen maken maar die fabrieken draaien momenteel aan 100% om het Amerikaanse leger te voorzien van wapens in haar “war on terror” en binnenkort zullen de Amerikaanse Speciale Eenheden wellicht een contract sluiten (of hebben dat reeds gedaan) om een nieuw wapen (FN SCAR) te maken, dat in de VS zal worden gemaakt.

De F2000’s worden op dit moment allemaal in Herstal gemaakt. In het verleden verkocht een ander Belgische wapenbedrijf CMI reeds 130 90mm kanonnen en torens aan de Saudische nationale garde. Dit zou overigens een reden kunnen zijn waarom het Belgische leger lichte wielervoertuigen heeft gekocht van een Amerikaanse fabrikant en niet van een Finse, maar dit terzijde.

De Saudische Nationale Garde (SANG) is zowat de pretoriaanse garde van het Saudische regime bestaande uit elementen in het land die via etnische en familiale banden trouw zijn aan de heersende monarchie. De SANG staat volledig los van het reguliere leger met een aparte commandostructuur en moet tegenwicht bieden aan het leger dat in eerste instantie het hoofd moet bieden aan externe vijanden daar waar de nationale garde het regime moet beschermen tegen interne vijanden. Het is onduidelijk wat de status is van het contract. Er is nog geen persbericht van FN verschenen die melding maakt van de aankoop, daar waar de recente Sloveense aankoop van het wapen dat veel bescheidener is onmiddellijk op de site verscheen. Dit kan er op wijzen dat de deal nog niet rond is of dat men liever geen officiële mededelingen doet. Saudi-Arabië heeft echter in het verleden nog wapens gekocht van FN dus is het niet dat men elkaar niet kent.

Het is wel duidelijk dat deze wapens gebruikt zullen worden door één van de steunpilaren van een repressief regime om de interne oppositie de kop in te drukken. Een interne oppositie die helaas in veel gevallen nog erger is dan het huidige o.a door de steun van het imperialisme aan het regime. FN mag in de VS dan nog uitpakken met slogans als: When the mission is defending freedom, the weapon is made by FN, om haar waren aan de man en vrouw te brengen. De realiteit is echter iets minder heroïsch als de bevolking van Nepal, Oost-Timor, Irak en binnenkort misschien ook Saudi-Arabië hebben of zullen ondervinden.

Het is ook vreemd dat Belgische politici constant de mond vol hebben over de Islam en hoe deze religie botst met onze “waarden en normen” maar er blijkbaar geen graten in zien om één van de meest repressieve en fundamentalistische regimes in het Midden-Oosten te steunen die in het verleden miljarden heeft gespendeerd o.a in België om één van de meest reactionaire stromingen in de Islam te verspreiden. In België klagen veel politici al als moslimvrouwen met een hoofddoek rondlopen maar men ziet er geen graten in om wapens te leveren aan een land waar vrouwen niet eens met een wagen mogen rijden!

55.000 wapens maken vergt heel wat personeel en de Belgische en de Waalse regering zullen het argument van de werkgelegenheid uitspelen om tegenstanders, en dan vooral socialistische tegenstanders die werkgelegenheid belangrijk vinden en een benadering zoeken naar de werknemers van FN, van deze verkoop aan te vallen maar dat zou hypocriet zijn omdat de partijen die deel uitmaken van deze regeringen er geen probleem mee hadden om duizenden banen te schrappen in overheidsbedrijven zoals De Post, Belgacom, NMBS,… en hebben toegestaan dat ondernemingen waarvan ze notabene mede aandeelhouders zijn/waren zoals het metaalbedrijf Arcelor duizenden banen schrapten.

Het argument van de onmacht dat buitenlandse aandeelhouders er mee zouden dreigen om de onderneming te sluiten als men niet ingaat op het verzoek om wapens te verkopen gaat dit keer ook niet op aangezien het Waalse gewest voor 100% aandeelhouder is van FN Herstal en dus zelf beslist of men mensen ontslaat of niet. De annulering van het contract is dan ook geen enkele reden om mensen te ontslaan al zal men hoe dan ook dit argument proberen uit te spelen om het contract er door te krijgen en de arbeiders van FN op te zetten tegen de “Vlaamse pacifisten”. De kans is zeer groot dat er sowieso weer een communautair spel zal worden gespeeld door Vlaamse partijen die opeens weer interesse krijgen in de mensenrechtensituatie in het Midden-Oosten daar Waalse partijen die zullen staan zwaaien met de werkgelegenheid in Wallonië, nadat ze er net duizenden hebben geschrapt. Beide kanten zien deze discussie echter louter als een middel om hun eigen positie aan de respectievelijke kant van de taalgrens te versterken, ten koste van anderen. Mocht FN een Vlaams bedrijf zijn dan had men gewoon de situatie omgekeerd en was het een kaakslag voor Vlaanderen mocht deze verkoop niet kunnen doorgaan. In de VS lost men dit probleem op door in iedere electoraal district een wapenbedrijf neer te poten (en voldoende geld te “investeren” in de verkiezingscampagnes) en misschien is dit wel één van de redenen waarom FN nog steeds een afdeling in Zutendaal, Limburg heeft ondanks de felle saneringen de laatste decennia.

Delen: Printen: