Drie delegees en zes arbeiders afgedankt bij Grains Noir in Molenbeek

16840910436_cf65c2c5d0_z
Dinsdag werden drie delegees van ABVV-Horval en zes andere arbeiders afgedankt bij de traiteur Grains Noir in Molenbeek. Ze vernamen per sms dat ze wegens dringende redenen afgedankt werden. Het gaat om arbeiders met 8 tot 15 jaar anciënniteit. Ze hebben samen meer dan 100 jaar ervaring. De betrokken arbeiders kregen een telefoon waarin ze gezegd werden dat ze de volgende dag niet moesten komen werken. Tegelijk kregen 21 andere arbeiders een laatste waarschuwing. Het gaat alles samen om 30 van de 35 arbeiders. Je moet het maar durven!

Door Eric en Rachid (Brussel). Foto’s: PPICS

De werkgever stelde dat hij bij het bekijken van de 24 camera’s die in het bedrijf werden geïnstalleerd vaststelde dat de arbeiders eten, en dus voedsel stelen, en dat ze tevens de hygiënische normen niet naleven. Volgens de arbeiders is dit slechts een excuus. Ze zijn niet alleen verplicht om te proeven, als er veel werk is verplicht de werkgever hen om aan de band te eten. En inzake hygiëne beschouwen de arbeiders het argument van de werkgever als een belediging.

Grains Noir heeft veel klanten, de belangrijkste zijn Delhaize en Pain Quotidien. De levering bij deze twee bedrijven ligt sinds woensdag stil. Op donderdag waren er een dertigtal arbeiders die het bedrijf blokkeerden. Uiteindelijk moest de directie instemmen met onderhandelingen. We weten niet hoe het exact gelopen is, maar de directie zou voorgesteld hebben om de afdankingen van de delegees in te trekken. Daarmee zou ze willen aantonen dat het niet om een anti-vakbondsmaatregel gaat. De zes andere afgedankte arbeiders zouden hun C4 krijgen, de ‘dringende reden’ zou de werkgever laten vallen.

Dit wijst helemaal niet op de goede wil van de directie. Het geeft vooral aan dat de advocaten van het bedrijf gezegd hebben dat alle grenzen overschreden zijn en dat de directie de schade beter probeert te beperken. De vakbonden hebben het voorstel uiteraard niet aanvaard. Zelfs het ACV, dat nochtans geen afgevaardigden op het bedrijf heeft, steunt het protest van het personeel. Een voltijdse medewerker van het ACV kwam de solidariteit van deze vakbond betuigen. Tegenover een directie die verdeeldheid probeert te zaaien, moeten we samen reageren. De directie dreigt beroep te doen op deurwaarders. Wordt vervolgd.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie