Mensen-zonder-papieren voerden actie aan SP.a-secretariaten

Vorige vrijdag voerden mensen-zonder-papieren actie aan verschillende secretariaten van de SP.a. Dat was het geval in Brussel, Antwerpen, Brugge en Leuven. De mensen-zonder-papieren protesteerden daarmee tegen de negatieve houding van de “socialisten” tegenover hun eis voor een regularisatie.

In het asieldebat stonden alle Vlaamse partijen aan dezelfde kant. Allen verzetten ze zich tegen een versoepeling van de voorwaarden voor een regularisatie en pleiten ze voor meer repressie. Die repressieve aanpak werd onder meer verdedigd door Dalila Douiffi (SP.a) of Nahima Lanjri (CD&V).

Nochtans kwam er eerder steun van het ABVV en van verschillende kerkgemeenschappen en zelfs enkele bisschoppen voor de acties van de mensen-zonder-papieren die zich organiseerden in UDEP, de unie voor de verdediging van de mensen-zonder-papieren.

SP.a en CD&V houden geen rekening met die steun vanuit hun traditionele achterban. Integendeel! SP.a ging zelfs onderhandelen met de Franstalige tegenhanger PS om die ervan te overtuigen om een zelfde repressief standpunt in te nemen. Tot nu toe had de PS enerzijds gesteld dat het de betogingen van UDEP steunde, maar bleef de partij anderzijds opvallend discreet met die steun als er in het parlement gediscussieerd werd.

De mensen-zonder-papieren trokken nu naar enkele secretariaten van de SP.a om te protesteren tegen de houding van de voormalige socialistische partij. Het is historisch gezien ironisch dat de meest onderdrukte lagen van de arbeiders in dit land protestacties moeten organiseren aan een partij die bij haar ontstaan formeel de belangen van de meest onderdrukte lagen centraal had gesteld.

Er zullen de komende dagen en maanden nog acties volgen, maar de politieke wereld lijkt doof te blijven voor de eisen van de mensen-zonder-papieren.

Delen: Printen: