Noord Cyprus. Stakingsgolf tegen besparingen

Solidariteitsaffiche met de staking vanwege NEDA, onze Cypriotische zusterorganisatie
Solidariteitsaffiche met de staking vanwege NEDA, onze Cypriotische zusterorganisatie

Op 18 en 25 maart houden twaalf vakbonden stakingen van twee uur en betogingen in de drie grootste steden van Noord Cyprus, Famagusta, Kyrenia en Nicosia. Er was al een staking van twee uur op 11 maart. De stakingen zijn deel van een bredere campagne tegen het besparingsplan van de coalitieregering van de Republikeinse Turkse Partij (CTP) en de Democratische Partij (DP). Dit is een coalitie van de traditionele sociaaldemocratische partij en een centrumrechtse partij. Samen voeren ze het besparingsplan door dat onderdeel is van een economisch akkoord met de Turkse regering.

Door onze correspondenten in Noord Cyprus, Özgür ?nsano?lu en Bahtiyar Girne

Sinds 2009 komen de vakbonden in het noorden op tegen de zogenaamde immigratiewet – een pakket neoliberale maatregelen die de Turkse regering oplegt in het kader van een breder akkoord waarbij Turkije de begroting van de Noord Cypriotische regering ondersteunt.

Turkije is goed voor bijna 30% van de middelen van Noord Cyprus. Sinds midden jaren 1990 gingen de akkoorden die in dit kader werden gesloten gepaard met neoliberale maatregelen. Bedrijven sloten de deuren en de economie werd steeds meer afhankelijk van de financiële sector.

Het laatste pakket werd ingevoerd in 2011 en zorgde ervoor dat het personeel in de publieke sector 30% koopkracht verloor. Nieuw personeel in de publieke sector moet werken aan lonen die onder de armoedegrens liggen. De indexering van de lonen is bevroren. Het minimumloon in de publieke sector ging met 14,72% naar beneden. De pensioenleeftijd ging van 50 naar 60 jaar in zowel de publieke als de private sector. Collectieve akkoorden werden in zowat elke private sector aan de kant geschoven. De luchtvaartmaatschappij KTHY ging failliet en werd geprivatiseerd. Nu zijn nog privatiseringen gepland in de telecommunicatiesector en de elektriciteitsvoorziening.

Terwijl de regering blijft zeggen dat er geen geld is voor de begroting, blijft ze de arbeiders bedriegen en grote belastingvoordelen uitdelen aan het grootkapitaal.

Drie regeringen weg gekregen

De stakingsgolf van 2009 tegen de besparingsplannen zorgde ervoor dat de sociaaldemocratische CTP de regering liet vallen en vervroegde verkiezingen uitschreef. De UBP (Partij van Nationale Eenheid, een rechtse partij) kwam aan de macht met de belofte dat het besparingsplan niet zou doorgevoerd worden. Maar dat gebeurde toch. In 2011 was er een nieuwe grote stakingsgolf en betogingen met tot 80.000 aanwezigen – de beweging was zo groot dat zelfs de Turkse premier Erdogan hierop moest reageren – maar de CTP slaagde er vanuit de oppositie in om het momentum te laten voorbijgaan. De strijd eindigde zonder resultaat voor de werkenden. In 2013 kwam er een nieuwe regering met de CTP en de DP, opnieuw met de belofte om de besparingen niet door te voeren. En opnieuw werd de belofte niet gehouden.

Een aantal vakbonden voeren nu sinds september strijd tegen de besparingen. In de vakantieperiode begon het personeel van het lager en middelbaar onderwijs al met acties. Er waren niet alleen acties aan het ministerie van onderwijs, de leerkrachten trokken ook van dorp tot dorp om de mensen te informeren over de besparingen.

De vakbond in de publieke sector, KTAMS, ging op 16 februari in staking en de dag daarop werd een alliantie van 12 vakbonden uit de publieke en private sector gevormd om samen een reeks stakingen te organiseren.

Tijdens onderhandelingen met de vakbonden beloofde de regering dat er na de presidentsverkiezingen van 17 april een nieuw akkoord met Turkije zal gesloten worden. Maar niemand gelooft dat dit akkoord geen extra besparingen en privatiseringen zal omvatten.

De werkende bevolking in Cyprus is vastberaden om de strijd verder te voeren tot alle besparingen van tafel geveegd zijn. De drie data voor algemene stakingen zijn slechts het begin. Het personeel uit het lager en middelbaar onderwijs dat na 2011 is aangeworven, ging op 11 en 12 maart over tot een 48-urenstaking.

De werkenden eisen: geen verdere looninleveringen, weg met de besparingsplannen, nieuw personeel moet aan gelijk loon betaald worden als het personeel van voor 2011, herstel van de index, stop privatiseringen, terugkeer van collectieve akkoorden in de private sector.

Nood aan solidariteit

Het besparingsbeleid dat in het noorden van Cyprus wordt opgelegd, verschilt niet van het besparingsbeleid van de trojka – ECB, EU en IMF – in andere delen van Europa. In Noord Cyprus komt de financiële ‘hulp’ van de Turkse regering en gaat dit gepaard met een retoriek over “vrede” en “bescherming.” Maar de Turkse Cypriotische werkenden kennen enkel armoede en ellende als gevolg van de besparingsmaatregelen. Velen vertrekken uit het land om elders een toekomst op te bouwen.

Er is solidariteit met de strijd in Noord Cyprus nodig. Nieuw Internationalistisch Links (NEDA) in Cyprus, onze zusterorganisatie, roept op tot solidariteit met de Turks Cypriotische werkenden.

Stuur een solidariteitsbericht naar de stakende vakbonden: ktos@ktos.org; info@ktoeos.org; info@gucsen.com; info@gucsen.org; cag_sen@yahoo.com; daubirsen1@gmail.com; info@ktams.org; ktams@kibris.net; sscorpion63@hotmail.com; kamusen@kibrisonline.com; turksen@kibris.net; dev-is@defne.net

Stuur protestbrieven naar de Noord Cypriotische regering:  premier Özkan Yorganc?o?lu, basbakanyardimciligi@gov.ct.tr, fax: (0392) 227 52 81. Minister van Financiën Zeren Mungan, Fax: (0392) 22 92 297. En vice-premier Serdar denkta? fax: (0392) 22 79 675

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Reacties zijn gesloten.