VB nogmaals in de problemen door foto op affiche

Het zit het VB niet mee. In de zoektocht naar goede afbeeldingen voor haar verkiezingsaffiche moest een eerste versie worden ingetrokken na de racistische moorden in Antwerpen. Nu blijkt dat op één van de aangekochte foto’s voor VB-campagne een Waalse vrouw staat. Die is niet erg enthousiast over het gebruik van haar afbeelding.

Na de racistische moorden in Antwerpen trok het VB haar affiche met een klein blond meisje terug. Er werd hierop gekozen voor 2 affiches, waaronder één met een jong koppel met de slogan “Veilig, Vlaams, Leefbaar”. De foto werd aangekocht bij een Amerikaans persagentschap.

Dewinter stelde hierover: “We wilden niet dat er controverse kon ontstaan over de personen op de affiche. Deze affiches zitten in dezelfde sfeer als de vorige. We wilden gewoon een herkenbaar beeld dat voor zich spreekt en in een Vlaamse context past.”

Een herkenbaar beeld dat in een Vlaamse context past. Daar ging het dus om bij het Vlaams Belang. Alleen komt het de partij niet zo goed uit dat dit herkenbaar beeld dat in een Vlaamse context past nu net uit Wallonië komt. De afgebeelde vrouw blijkt als model te hebben gewerkt. Ze woont in Rixensart. De vrouw was niet blij met het gebruik van haar foto voor een campagne van het VB en diende klacht in. Mogelijk zal het VB ook deze affiche moeten terugtrekken.

Op zich is dat niet zo spectaculair, tegen begin juli moeten alle grote verkiezingsaffiches sowieso verdwijnen. Maar het is wel opvallend dat de door het Vlaams Belang uitgekozen foto van een “herkenbaar beeld” dat in een “Vlaamse context” zou “passen”, net uit Wallonië komt.

Om die Vlaamse context in beeld te brengen, gaat het Vlaams Belang blijkbaar shoppen bij Amerikaanse bedrijven. Eerder bleken een aantal affiches ook gekopieerd te zijn van de Franse collega rechts-extremisten van het Front National. En dat voor een partij die zo de nadruk legt op het eigen Vlaamse volk…

Delen: Printen: