Grote asielbetoging voor regularisatie

Vorige zaterdag betoogden ruim 10.000 mensen van Brussel Zuid naar Noord om een regularisatie te eisen voor de mensen-zonder-papieren. Deze nieuwe grote betoging maakt duidelijk dat er een brede steun is voor de mensen-zonder-papieren. Tegelijk is ook gebleken dat geen enkele Nederlandstalige partij in het nationale parlement bereid is om de verdediging van de mensen-zonder-papieren op te nemen.

Reeds maandenlang wordt actie gevoerd door de mensen-zonder-papieren. Tal van kerken werden tijdelijk "bezet" en ook op andere plaatsen waren er mensen-zonder-papieren aanwezig. Dat heel wat mensen de onzekerheid beu zijn, blijkt uit het aantal sans-papiers dat zijn naam opgaf op de UDEP-acties in de kerken. Het gaat om 45.000 mensen-zonder-papieren!

De acties kunnen rekenen op heel wat steun vanuit de kerkgemeenschappen, maar ook vanuit de vakbonden en tal van andere organisaties. Nu kwam er op een persconferentie van een breder netwerk (FAM) zelfs steun van Jozef Dewitte van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Op de betoging waren er tal van vakbondsvertegenwoordigers, waaronder de nieuwe algemeen secretaris van het ABVV, Ann Demelenne.

De brede steun voor de sans-papiers is belangrijk en een aanmoediging voor de betrokkenen die strijden tegen hun onzekere werk- en leefomstandigheden.

Maar het grootste probleem voor de mensen-zonder-papieren is het totale gebrek aan een politiek verlengstuk waar hun eisen aan bod komen. Geen enkele politieke partij neemt het op voor de mensen-zonder-papieren. Van het VB tot de SP.a, allemaal zijn ze voor een repressief asielbeleid. De ene voor een al wat repressiever beleid dan de andere.

Het gebrek aan een politieke formatie die hun eisen verdedigt en kan afdwingen, zorgt ervoor dat de wanhoop kan beginnen overheersen bij een aantal mensen-zonder-papieren. Het is niet uitgesloten dat deze wanhoop ook zal leiden tot wanhoopsdaden en dat er doden zullen vallen.

Het politieke establishment is hiervoor verantwoordelijk door haar starre houding en haar stigmatisering en zelfs criminalisering van asielzoekers. Om het misbruik van asielzoekers tegen te gaan, is er nood aan een algemene regularisatie zodat mensen-zonder-papieren niet langer gedwongen worden tot zwartwerk en/of veroordeeld tot huisjesmelkers. Het is ons gezamenlijk belang dat alle arbeiders – met of zonder papieren – samen de strijd aangaan tegen uitbuiting en sociale miserie!

Op de betoging in Brussel was er heel wat interesse in onze organisatie. Een groep militanten kwam tussen om op te komen voor een socialistisch alternatief. In ons maandblad verdedigen we ook de strijd voor een algemene regularisatie van alle mensen-zonder-papieren. We verkochten 112 exemplaren van ons maandblad en haalden ruim 100 euro steun op. Ook de komende weken zullen we de acties van de mensen-zonder-papieren blijven volgen en steunen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist