Mobilisatie tegen het plan Arena

Op donderdag 4 mei werd in de straten van Luik door zo’n 500 jongeren betoogd tegen het plan-Arena. Dat is een besparingsplan waarmee het Franstalig onderwijs mee zou worden aangepakt. De betoging ging gepaard met verschillende blokkades van secundaire scholen. De secretaris van de Luikse PS-federatie ontving een delegatie van de betogers om hun eisen in ontvangst te nemen.

De betoging werd georganiseerd door het CEL (Comité Etudiant Liégeois, Luiks studentencomité), dat mobiliseerde in 6 secundaire scholen in het Luikse (de athenea van Waha, Liège 1, Flémalle, Don Bosco, Saint-Luc).

Het plan van minister Arena (PS) gaat over het “herfinancieren van de scholen”. In het kader van de Europese eenmaking van de onderwijsmarkt, kan de overheid niet zomaar overgaan tot het herfinancieren van het onderwijs.

Bijgevolg wordt gedacht aan een PPS (Publiek-private samenwerking). De staat eist dus van de banken dat ze geld investeren (in dit geval 1 miljard euro). Dat wordt terugbetaald tegen een hoge rentevoet (9%) op een variabele duur (in dit geval 27 jaar). Concreet moet voor de 1 miljard van de banken dus 2,5 miljard worden terugbetaald!

Slechts 10 tot 15% van de scholen zouden “geherfinancierd” worden. Deze scholen zouden uitgekozen worden op basis van het aantal leerlingen op de beschikbare oppervlakte.

Dit opent de weg naar privatiseringen van scholen. De bedrijven zouden hun rechten op de scholen kunnen uitoefenen indien de overheid hen niet terugbetaalt… Bovendien stelde minister Daerden (PS) reeds dat de scholen de schulden niet zelf mogen aflossen, maar andere inkomsten moeten zoeken. Dat zou bijvoorbeeld wel kunnen door een hoger inschrijvingsgeld…

Tegenover deze plannen werd in Luik een petitie opgezet die al snel zo’n 2.000 handtekeningen telde. Deze petitie zal op het kabinet van Arena wellicht snel de weg naar een papierversnipperaar gevonden hebben… Maar de petitie werd vooral gebruikt om de plannen bekend te maken en de scholieren op deze basis te mobiliseren. De staking van 4 mei vond plaats in verschillende scholen, maar was vooral een succes in Waha. Na een moeizame start trokken we vanuit Waha en Don Bosco naar Liège 1. Daar waren de poorten geblokkeerd. Toen we later opnieuw langs deze school passeerden, slaagden we er wel in om een 100-tal scholieren mee te krijgen. De directie had ons geen tweede keer verwacht en had de poorten terug geopend…

Het studentencomité CEL zal nu noodgedwongen een pauze in de acties inlassen omwille van de examens. Maar in september zullen we er terug staan met onze eis voor de volledige intrekking van het plan-Arena en voor meer overheidsmiddelen voor onderwijs.

Delen: Printen: