Socialisme 2006: de activisten aan het woord

Liefst 3 plenaire meetings, een debat, een reisverslag en 18 verschillende werkgroepen vormden de gevulde agenda van het jaarlijks vormingsweekend van LSP. Hier geen pannels vol professoren, technocraten en “gespecialiseerde” intellectuelen.

Eric Byl

Wel een zaal met 187 activisten die dagelijks in de weer zijn tegen alle aspecten van het neoliberale beleid en haar nevenverschijnselen. Dat was niet anders voor de sprekers, aangevuld met gastsprekers – onder meer Jef Sleeckx – die stuk voor stuk een rijke ervaring hebben opgedaan in concrete strijd.

LSP wordt soms smalend een jongerenpartijtje genoemd. Dat klopt. We hebben de reputatie jongeren aan te spreken op concrete thema’s, hen te integreren en een degelijke vorming te verschaffen. Bij ons geen betutteling in knutselateliers, rondhuppelende plakkatendragers en pamfletteerpalen. Integendeel: jongeren verkopen mee ons blad, staan in voor een aanzienlijk deel van onze middelen en geven slagkracht aan onze campagnes rond huisvesting, tegen privatiseringen en aan onze interventies op pikketten en betogingen. Dit verklaart de impact van Actief Linkse Studenten o.m. in de strijd tegen het plan Vandenbroucke. Het verklaart tevens het succes van Blokbuster met haar mobilisatiekracht en doorzettingsvermogen. Het waren die jongeren, die een groot deel van de politieke voorbereiding van het vormingsweekend op zich hadden genomen en een aanstekelijk effect hadden op andere jongeren die voor het eerst aan een dergelijke activiteit deelnamen.

Omdat de vakbonden jongerenthema’s grotendeels verwaarloosd hebben, vallen onze jongeren op in dit milieu. Dat betekent niet dat LSP geen vakbondsactivisten in haar rangen zou tellen. Alle twijfels daarover werden weerlegd tijdens de diverse meer syndicaal georiënteerde debatten en werkgroepen.

Onder de sprekers en deelnemers tientallen militanten en delegees uit de privésector, zowel van ABVV als van ACV, uit de petrochemie, de autoindustrie, de schoonmaaksector, bouw etc. Voorts militanten en delegees uit de openbare diensten: spoor- en postmannen, ministeries, buschauffeurs…. Tenslotte ook heel wat delegees en militanten uit de non-profit en het onderwijs.

Daarnaast enkele oudere deelnemers, gepensioneerde vakbondsmilitanten en oudstrijders. Bij LSP bestaat geen kunstmatig onderscheid tussen jong en oud, belg of migrant met of zonder papieren, man of vrouw. Ieder draagt bij op zijn/haar manier. Sprekers en delegaties uit Ierland, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Nederland bewezen dat het in de zusterpartijen van LSP uit de omringende landen niet anders is.

Het weekend werd enthousiast en met zelfvertrouwen afgesloten. Dat werd bevestigd door het succes van onze financiële oproep die meer dan 6500€ opleverde.

Delen: Printen: