De Croo pleit in Congo tegen corruptie, maar kan zelf onder liberale vrienden voorbeeld stellen

Het bezoek van ministers De Croo en Reynders aan Congo is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Zo pleitte De Croo tegen de corruptie en de autoritaire opstelling van het regime. De strijd tegen corruptie en autoritaire uitwassen mag zich evenwel niet tot Congo beperken. Ook in eigen liberale vriendenkring is er nog heel wat werk aan de winkel.

Het toeval wil dat op het ogenblik dat De Croo en Reynders in Congo zaten hun liberale vriend Serge Kubla, MR-burgemeester van Waterloo en voormalig Waals minister, werd aangehouden op verdenking van corruptie. Kubla trad ondertussen af als burgemeester. Hij zou 240.000 euro per jaar ontvangen hebben van Duferco. Het geld was een vergoeding voor zijn consultancy-activiteiten in Congo. Het geld werd via een in Malta geregistreerde vennootschap betaald. De ‘consultancy’ zou onder meer bestaan hebben uit het omkopen van Congolese ambtenaren om investeringen in de ‘sector van de kansspelen’ binnen te halen.

Als De Croo de corruptie in Congo wil aanpakken, moet hij dus niet tot in Kinshasa gaan. Hij kan even goed de trein naar Waterloo nemen. Overigens is het opmerkelijk dat liberale kopstukken optreden als verleners van hand- en spandiensten voor een bedrijf als Duferco, de afgelopen jaren schrapte Duferco in ons land honderden banen. En eveneens opmerkelijk: de vennootschap van Kubla was in Malta gevestigd om slechts 5% vennootschapsbelasting te betalen. Belastingontduiking, omkoperij, corruptie, casino’s, … de wereld van de liberale kopstukken is duidelijk niet die van de gewone werkenden.

De advocaat van Kubla protesteerde tegen de bekendmaking van stukken uit het onderzoek in onder meer Le Soir. Gelukkig heeft Kubla niet dezelfde advocaat als zijn buurman, het zou hem immers een flinke duit kosten. Zijn buurman in Waterloo is namelijk de Kazachse miljardair Chodiev die dankzij zijn goede vriend Kubla in 1997 snel de Belgische nationaliteit kreeg. Chodiev werd in het corruptiedossier rond Tractebel in Kazachstan verdedigd door de liberaal Armand De Decker. Voormalig senaatsvoorzitter Armand De Decker ligt nu onder vuur omdat hij ruim 700.000 euro zou ontvangen hebben van de Kazachse miljardair Chodiev. De Decker ontkent dat hij werd omgekocht en ook dat het om 700.000 euro ging, maar hij geeft wel toe dat hij als advocaat enkele honderdduizenden euro kreeg voor juridisch advies aan Chodiev. Er werd gesproken over een tarief van 1.000 euro per uur. Of de indexsprong ook op de uurtarieven van Armand De Decker van toepassing is, werd niet bekend gemaakt.

Chodiev ontkwam een vervolging wegens corruptie in Kazachstan omdat hij zijn proces kon afkopen. De mogelijkheid om strafvervolging af te kopen werd op een drafje door het parlement gejaagd, onder meer op aansturen van toenmalig senaatsvoorzitter De Decker. Chodiev was de eerste die gebruik maakte van de strafrechtelijke minnelijke schikking. Toeval?

Terwijl ze onze levensstandaard aanvallen met indexsprongen en andere transfers van arm naar rijk, genieten de liberale kopstukken zelf van lonen die tot 1.000 euro per uur oplopen. We moeten echter toegeven, ze zijn hun geld waard. Ze verdedigen op efficiënte wijze de belangen van de superrijken en de grote bedrijven die met alles weg geraken. Daarbij nemen de liberale kopstukken uiteraard ook de methoden van hun broodheren over. Het wordt tijd dat wij langs onze kant ook politieke vertegenwoordigers hebben die even efficiënt onze belangen verdedigen en dit op basis van onze methoden van democratische controle, permanente afzetbaarheid en aan een gemiddeld loon van een geschoolde arbeider.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie