Kom naar Socialisme 2015, debat- en vormingsdag op 28 maart

soc2015voor
Facebook evenement

De jaarlijkse Socialismedag van de Linkse Socialistische Partij brengt telkens een paar honderd socialisten en syndicalisten samen uit binnen- en buitenland om de belangrijkste sociale en politieke hangijzers te bespreken.

Artikel door Els Deschoemacker

De kans voor de nieuwe linkse regering in Griekenland om te breken met het Europese besparingsbeleid staat hoog op de agenda van deze editie. Net als de vooruitzichten en taken voor het sociale verzet in eigen land, en hoe we een einde willen maken aan de groeiende kloof tussen arm en rijk.

Nikos Kanellis, gemeenteraadslid voor Syriza, zal de evaluatie maken van twee maand Syriza-regering. Zal deze linkse regering de verwachtingen inlossen en het beleid omkeren? Dat is enorm belangrijk, niet alleen voor de Griekse, maar voor de hele Europese arbeidersklasse. Een groot conflict is in de maak. Het Europese kapitalisme moet het been wel stijf houden. Het kan zich niet de minste toegeving veroorloven om het lot van de paar miljoen arme Grieken te verzachten. Dat kan immers de deur op een kier zetten voor de Spaanse, Ierse, Portugese, Italiaanse, maar ook Belgische, Franse, … werkende bevolking om het Griekse voorbeeld te volgen. Dit is een belangrijke conclusie. Het betekent dat het kapitalisme niet in staat is ons ook maar de geringste vooruitgang te bieden. We moeten bijgevolg niet alleen het besparingsbeleid, maar het hele kapitalistische systeem bestrijden!

Als zelfs IMF-topvrouw, Christine Lagarde, Marx moet citeren en zich afvraagt of het kapitalisme de motor kan zijn voor welvaart voor iedereen, dan weten we dat ook de top van het internationale kapitalisme verontrust is over de toekomst van haar systeem. Een CEO van Unilever sprak op Davos over de groeiende ongelijkheid als de “kapitalistische dreiging voor het kapitalisme”. Een van de belangrijkste debatten op Socialisme 2015 wordt dat over de kloof tussen arm en rijk en hoe die te dichten. We hebben een panel met Jon Sneyers, LBC-NVK afgevaardigde (KUL) over de vakbondseisen in de beweging tegen Michel I; Stefan Herweg, wetenschappelijk medewerker van een Europees Parlementslid van Die Linke bezig met o.a belastingontduiking en Luxleaks; en Peter Delsing van LSP die een marxistisch kritiek op het boek van Piketty zal brengen.

We sluiten af rond de centrale vraag: hoe kan het verzet tegen Michel I gevoerd worden? We hebben een van de grootste 24-urenstakingen uit de Belgische geschiedenis achter de rug. De regering wankelde en had de arbeidersbeweging toen doorgezet, dan was ze gevallen. Maar het moment keerde. De terreuraanslagen in Frankrijk en de daaropvolgende dreiging in België gaf de regering nieuwe vleugels en de aandacht werd afgeleid. Maar al vlug stonden de sociale thema’s weer op de agenda. Toen het ABVV de borrelnootjes terecht liet liggen, volgde ook het ACV onder druk van haar basis in de nood voor een nieuw actieplan. Deze regering heeft ons, de werkende bevolking, niets dan crisismaatregelen te bieden. Sociale vrede kan maar bestaan als de meerderheid van de bevolking erop vooruit kan gaan. Het programma van deze regering is er een van sociale achteruitgang. Deze regering moet weg!

We laten syndicalisten aan het woord over de lessen van de grote staking van 15 december; Thierry Müller, van het actiecomité “Stop artikel 63§2” over de strijd tegen de aanvallen op de werklozen; Anja Deschoemacker over de gevolgen van de besparingen op vrouwen en Eric Byl over welk politiek alternatief.

Socialisme 2015 is geen academische zitting, maar de plaats waar we samenkomen om de discussie te voeren over hoe we deze wereld beter kunnen maken. Waar lessen getrokken kunnen worden uit de voorbije strijd, om beter gewapend te zijn voor de periode van strijd die voor ons ligt!

Meer info over Socialisme 2015

Bestel je ticket
Loontrekkende €12,00 EUR
Geen loontrekkende €7,00 EUR

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie