• 12 maart: eerste grote betoging tegen Pegida in ons land
  • Massaal protest nodig om geweld zoals van Pegida in Dresden te vermijden

Betoog mee in Gent op 12 maart. Facebook evenement

Betoog mee in Gent op 12 maart. Facebook evenement

Persbericht

Blokbuster en Actief Linkse Studenten veroordelen het geweld dat gisteren plaatsvond bij de Pegidabetoging in Dresden. Het antimigrantenprotest van Pegida heeft extreemrechts het zelfvertrouwen gegeven om over te gaan tot een fysieke aanval op een vluchtelingenkamp. Het doet denken aan de beelden van 1992 toen neonazi’s vluchtelingen gewelddadig aanvielen, onder meer in Rostock.

Pegida Vlaanderen hield op hetzelfde ogenblik een eerste actie in ons land. Het langdurige betogingsverbod in Antwerpen zorgde voor uitstel sinds eind januari. Het zorgde er meteen voor dat de eerste actie van Pegida zonder grote tegenactie kon plaatsvinden. Indien Pegida in Duitsland momenteel onder druk staat, met beperktere mobilisaties en een versplintering als gevolg, is dit het resultaat van massaal antiracistisch protest.

Geert Cool, woordvoerder van Blokbuster verklaarde:

“Voor Blokbuster en Actief Linkse Studenten is het model van massaprotest het beste antwoord op racisme en extreemrechts. Op 12 maart organiseren we een betoging in Gent uit protest tegen een haatmars van extreemrechts, meer bepaald van NSV, de studentenclub van het Vlaams Belang. De 227 aanwezigen op de actie van Pegida Vlaanderen in Antwerpen zullen ongetwijfeld ook op 12 maart het leeuwendeel van de NSV-betoging vormen, met zowel Vlaams Belang als radicalere groepen neonazi’s zoals die van Autonome Nationalisten, Nation en N-SA. Ze zullen in Gent dezelfde straatvechtersmethoden willen toepassen als Pegida in Dresden. We willen hen die ruimte niet geven, niet door op hun provocaties in te gaan maar wel door van de anti-NSV betoging de eerste grote anti-Pegida mobilisatie in ons land te maken.”

Jeroen Demuynck, organisator van de anti-NSV betoging, stelde:

“Extreemrechts wil op cynische wijze inspelen op het gevaar van terrorisme om haat en verdeeldheid te zaaien. Daarmee proberen ze een reactionair opbod te creëren waar de gewone bevolking steeds het eerste slachtoffer van is. Racisme en islamofobie bieden geen antwoord op de terreurdreiging, net zomin als de Big Brother maatregelen die de rechtse regering voorstelt. Tegenover haat en terreur betogen wij op 12 maart voor solidariteit.”

Afspraak op 12 maart om 19u aan de Ledeganckstraat in Gent. Betoging: “Tegen haat en terreur: solidariteit”.