Home / Jongeren / Actief Linkse Studenten / Anti-NSV betoging kan ondanks terreurdreiging wel doorgaan

Anti-NSV betoging kan ondanks terreurdreiging wel doorgaan

De acties van Pegida Vlaanderen en de tegenactie van Hart boven Hard in Antwerpen komende maandag blijven verboden door de verhoogde terreurdreiging. Voor de anti-NSV betoging van 12 maart zou deze dreiging geen probleem vormen. Blokbuster en ALS verstuurden onderstaand persbericht om de betoging aan te kondigen. 

PERSBERICHT 27/02/2015

  • Blokbuster en Actief Linkse Studenten (ALS) ontvangen bevestiging van Gentse politie dat betoging op 12 maart is goedgekeurd.
  • Haatmars van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) blijft niet onbeantwoord. ALS en Blokbuster organiseren betoging: “Tegen haat en terreur: solidariteit!”

De ALS ontvingen op donderdag 26 februari bevestiging dat er de anti-NSV betoging van 12 maart toestemming krijgt. Op hetzelfde ogenblik houdt NSV een betoging onder de slogan ‘Voor een Europees leger’. Organisator van de tegenbetoging, Jeroen Demuynck, stelde:

In 2013 betoogde de NSV nog tegen de “Europese eenheidsworst”, in 2015 eisen ze een Europees leger. Het thema van hun jaarlijkse haatmars maakt voor hen duidelijk niet erg veel uit. Hun echte doel is proberen voor één avond de straat overnemen met een mars tegen migranten, tegen vakbondsmilitanten en tegen links. Op 12 maart zal verzameld extreemrechts met leden van Vlaams Belang, Autonome Nationalisten, N-SA … net dat proberen in Gent. Daarom willen wij een veelvoud aan tegenbetogers op de been brengen om duidelijk te maken hoe geïsoleerd deze reactionairen in werkelijkheid zijn.

De ALS en Blokbuster zijn tevreden dat ondanks de verhoogde terreurdreiging het democratisch recht op protest kan worden uitgeoefend in Gent, ook als dit betekent dat de NSV zijn haatmars kan organiseren.  Jeroen Demuynck zei hierover:

Een betogingsverbod is niet de manier om reactionaire ideeën te stoppen. Niet het extreemrechtse gedachtegoed van de NSV maar ook niet dat van radicale salafisten. Wij veroordelen duidelijk alle terreur, maar ook de verdelende haat van extreemrechts. Beiden kunnen gedijen in een klimaat van besparingen waarbij de toekomst van jongeren en gewone werkenden afgebroken wordt en een steeds grotere groep van de samenleving vervreemdt. Wij staan voor solidariteit en gezamenlijke strijd tegen besparingen en voor een échte toekomst voor iedereen. Daarom kozen we de slogan: “Tegen haat en terreur: solidariteit!.