LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten,… Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. Nieuwe leden kunnen uitleggen waarom ze lid geworden zijn (en waarom jij dat ook moet doen).



Socialisme 2015: bestel nu al je inkomkaart!

Bestel je ticket
Loontrekkende €12,00 EUR
Geen loontrekkende €7,00 EUR

Voorstelling van de internationale meeting waarmee Socialisme 2015 start:


8 maart – Internationale Vrouwendag – vormingsdag LSP

8maart“De gelijkheid tussen man en vrouw is in België vandaag de dag verworven”: het is een idee dat de voorbije jaren vaak naar voren is gebracht, maar dat steeds meer in twijfel wordt getrokken. Huiselijk geweld, lastiggevallen worden op straat, ongelijke lonen, moeilijkheden om gezinsleven en professioneel leven met elkaar te verzoenen,….

LSP-pamflet – PDF

Het zijn allemaal voorbeelden van de discriminatie en onderdrukking die vele vrouwen vandaag nog dagdagelijks meemaken. De economische onafhankelijkheid van vrouwen is er de voorbije jaren sterk op achteruit gegaan, hetgeen maakt dat vrouwen kwetsbaarder worden voor huiselijk geweld. Bovendien zorgt de besparingspolitiek van de regering er enkel maar voor dat de situatie nog erger zal worden, door steeds meer gezinnen en vrouwen in de armoede te drijven. Zij die reeds in een precaire situatie leven worden het hardst getroffen door jobverlies en door het besparen op uitkeringen. Bovendien zorgt de afbraak van onze verworvenheden ook voor een voedingsbodem voor verdeeldheid binnen de werkende bevolking, onder meer door seksisme. Het wordt steeds moeilijker voor vrouwen om de rechten die ze op papier hebben ook in de praktijk te kunnen genieten.

Welke eisen om vrouwenrechten vandaag de dag te verdedigen?

Voor steeds meer mensen is het duidelijk dat er een grote kloof bestaat tussen enerzijds de formele, juridische gelijkheid tussen man en vrouw, en anderzijds de realiteit die veel vrouwen dagelijks meemaken. Voor LSP mogen feministische eisen zich niet beperken tot vragen naar nieuwe wetten of wijzigingen in het onderwijssysteem. Het gaat evenmin om een strijd van vrouwen tegen mannen, maar juist om eenheid te bereiken door de strijd tegen seksisme te koppelen aan de strijd tegen de afbraak van onze sociale verworvenheden en openbare diensten. Vrouwen moeten vechten om hun verworvenheden te behouden, en er nieuwe te winnen, zoals bijvoorbeeld het voorstel van FEMMA voor een 30-urenweek, met verlaging van de werkdruk, zonder loonverlies en met bijkomende aanwervingen.

Ter gelegenheid van de 8 maart, de dag waarop de strijd van vrouwen tegen uitbuiting wordt herdacht, organiseert de vrouwencommissie van LSP een vormings –en discussiedag over de ervaringen met strijd uit het verleden, en over de eisen die we vandaag kunnen naar voren brengen om een alternatief te bieden op de patriarchale kapitalistische maatschappij. We willen opnieuw de noodzaak van strijd en eenheid binnen de arbeidersbeweging tegen het kapitalisme naar voren te brengen, om zo een einde te kunnen maken aan seksisme.

Discussie en vormingsdag van LSP. Zondag 8 maart 2015 vanaf 10u45 – iedereen welkom

  • 10u45 Onthaal en inschrijvingen
  • 11u00 Inleiding: “8 maart, geschiedenis van de internationale vrouwendag, en haar betekenis vandaag” door Aisha P.
  • 12u00 Keuze uit twee commissies :
    – De vrouw als lustobject : aanranding en verkrachtingen : geweld en seksisme tegen meisjes en vrouwen in tijden van crisis, ingeleid door Emily B.
    – Rol van vrouwen in de syndicale strijd tegen de crisis, de besparingen en het kapitalisme : ingeleid door Maud W.
  • 13u-14u Middagpauze (Een middagmaal is beschikbaar aan democratische prijzen)
  • 14u Verderzetting van de commissies
  • 15u30 Arbeidsduurvermindering : een feministische eis ? Debat, gemodereerd door Emilie VDH
    met Tina De Greef – Secretaris LBC-NVK Brussel-Halle-Vilvoorde
    Anja DS – Nationale verantwoordelijke vrouwenwerking LSP en woordvoerster LSP
    We hebben ook een aantal andere vrouwenorganisaties binnen de arbeidersbeweging uitgenodigd, die allen strijden tegen het seksisme in diverse aspecten.
  • 17u Eind van de dag

Toegangsprijs : vrije bijdrage

Babysitting wordt voorzien

Hovenierstraat 45, 1080 Molenbeek (Metro Ribaucourt of Graaf van Vlaanderen)

Meer info: vrouwen@socialisme.be 02/345 61 81

Facebook evenement


Zomerkamp van 1 tot 6 juli

Van 1 tot 6 juli is er het jaarlijkse zomerkamp van ALS in samenwerking met LSP. Dit jaar trekken we naar Balen bij Mol. De eerste dagen zijn specifiek op jongeren gericht, het weekend van 4-5 juli wordt aangepast aan een publiek van diverse leeftijden. Een eerste pamflet om het kamp aan te kondigen, is nu beschikbaar voor de afdelingen. Het is mogelijk om nu al een plaats te reserveren. Het verblijf is in vol pension georganiseerd, er zijn slaapzalen of je kan je eigen tent meebrengen. De jongerenformule van 1 tot 6 juli (vertrek op 7 juli) kost 75 euro en voor scholieren 60 euro. Wie enkel in het weekend komt, betaalt 55 euro. Het dagtarief is 18 euro voor niet-loontrekkenden en 23 euro voor loontrekkenden. Schrijf over op BE69 0012 2603 9378 met vermelding ‘zomerkamp 2015’.


Strijdfonds: al 45% van doelstelling eerste kwartaal behaald

Ongeveer in het midden van het eerste kwartaal van 2015 (januari – maart) zitten we op 45% van onze doelstelling voor het strijdfonds. Dat is geld dat we onder sympathisanten en op straat ophalen om onze campagnes te voeren. Elke drie maanden willen we 11.000 euro ophalen. In het laatste kwartaal van 2014 kwamen we aan 99%. Dat willen we nu uiteraard verbeteren.

Dit zijn de resultaten per regio/district:

  • Luik en Luxemburg: 94%
  • Brussel en Waals-Brabant: 65%
  • Vlaams-Brabant en Limburg: 47%
  • Henegouwen en Namen: 44%
  • Oost- en West-Vlaanderen: 25%
  • Antwerpen: 17%
  • Nationaal: 60%
  • Totaal: 45% of 4.921 van de 11.000 euro

Februari editie van ‘De Linkse Socialist’ online

Hieronder vind je onze actuele krant op issuu.com. Momenteel werken we aan onze nieuwe krant.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie