Home / Op de werkvloer / Werklozen / “Wij zijn die 35.000. We keren terug”

“Wij zijn die 35.000. We keren terug”

Foto: PPICS

Foto: PPICS

Komende woensdag wordt in verschillende steden actie gevoerd door het netwerk ‘Stop artikel 63§2’ dat al langer protesteert tegen de beperking van de inschakelingsuitkering in de tijd. Hierdoor verliezen dit jaar 35.000 mensen hun uitkering. Op 25 februari zullen er in onder meer Luik, Brussel, Namen, Verviers en Antwerpen acties doorgaan.

Er wordt telkens van het OCMW vertrokken en naar de RVA getrokken. De eis is de intrekking van artikel 63§2 waarmee de toegang tot de inschakelingsuitkering wordt beperkt. Ook wordt met deze acties geëist dat de 35.000 mensen die dit jaar hun uitkering verliezen opnieuw recht krijgen op een werkloosheidsuitkering.

Vanaf 1 januari 2015 verliezen duizenden mensen  op basis van het beruchte artikel 63§2 hun uitkering. De komende maanden volgen er telkens duizenden anderen indien er geen ommekeer komt. Het gaat om een maatregel die onaanvaardbaar is en bovendien amper een besparing betekent voor de overheden. Bovendien is er duidelijk sprake van discriminatie, maar liefst 65% van de werklozen die hun uitkering verliezen zijn vrouwen.

We leven officieel in het 17de rijkste land ter wereld. Maar tegelijk leeft 15% van de bevolking op of onder de armoedegrens. Het besparingsbeleid doet dat aantal nog verder toenemen, kijk maar naar Griekenland, Spanje, Portugal of Ierland. Het besparingsbeleid is asociaal en vernederend voor wie niet meteen een voltijdse job vindt. Gezien het groter aantal werklozen dan het aantal beschikbare vacatures is het niet vinden van werk niet de ‘schuld’ van de werkloze. Er zijn gewoon te weinig jobs. Het besparingsbeleid wordt ons verkocht met het argument dat het jobs zou opleveren omdat de bedrijven ‘ademruimte’ krijgen. Na jaren van recordwinsten is er daar nochtans aan ademruimte geen gebrek. Er zou beter eens gedacht worden aan wat ademruimte voor wie met een paar honderd euro per maand moet proberen te overleven.

Met de acties van 25 februari wil het ‘Netwerk stop artikel 63§2’ de getroffen werklozen mobiliseren maar ook de rest van de arbeidersbeweging. Een aanval op de zwaksten is uiteindelijk gericht tegen alle werkenden en hun gezinnen. We mogen deze aanval niet gewoon lijdzaam ondergaan.

LSP ondersteunt de acties op 25 februari. We hebben het platform van het netwerk ‘Stop artikel 63§2’ nationaal ondertekend. In Luik nemen we deel aan de voorbereiding en organisatie van de actie van 25 februari. In Namen zijn we samen met JOC initiatiefnemer. En ook in andere steden zullen we op de acties aanwezig zijn. Langs Nederlandstalige kant is er enkel in Antwerpen een kleine actie voorzien (afspraak om 13u voor het OCMW in de Lange Gasthuisstraat).

  • Stop artikel 63§2
  • Re-integratie van de uitgesloten werklozen en herstel van hun recht op een uitkering
  • Stop de nieuwe regeringsmaatregelen die de toegang tot een inschakelingsuitkering verder beperken
Lees ook het eerder op deze site gepubliceerd interview met Thierry Müller van het netwerk ‘Stop artikel 63§2’: Interview verschenen op 7 januari. Thierry Müller is een van de sprekers op Socialisme 2015 op 28 maart, een dag van discussie en vorming. Het volledige programma en praktische info.