Duitsland. WASG staat in de peilingen op 5% in Berlijn

Vlak nadat bekend werd dat de anti-neoliberale lijst WASG in Berlijn zal deelnemen aan de lokale verkiezingen in september, werd in een opiniepeiling duidelijk dat er heel wat potentiële steun is voor deze lijst. Een lokale peiling geeft aan dat de lijst zo’n 5% zou kunnen halen.

Robert Bechert vanuit Berlijn

Volgens een lokale peiling die vandaag werd gepubliceerd, haalt de Berlijnse WASG 5% in de peilingen. Dat is een erg goed resultaat en het komt dichtbij de drempel om een verkozene te behalen in het regionaal parlement. De peiling geeft aan dat tussen 60.000 en 80.000 kiezers de Berlijnse WASG-lijst zouden steunen.

De verkiezingen van 17 september zijn uiteraard nog even van ons verwijderd. Maar deze peiling biedt toch een antwoord op de aanvallen van de nationale leiding van de WASG en van de PDS-Linkspartei (L.PDS) tegenover de Berlijnse WASG-afdeling. De peiling maakt immers duidelijk dat de WASG steun krijgt van bredere lagen die zich verzetten tegen het neoliberaal beleid van de lokale coalitie van SPD en L.PDS. De Berlijnse afdeling is geen klein groepje van “sectairen” zoals door haar tegenstanders wordt gesteld, maar heeft een bredere steun.

Uit de peiling bleek tevens een afname van de steun voor de CDU, de partij van kanselier Merkel. De meerderheid van SDP en L.PDS zou niet worden gebroken. Heel wat mensen in Berlijn willen tegen de CDU stemmen en zien daarbij de SPD en de L.PDS als het “mindere kwaad”.

Het goede resultaat voor de WASG (in een vorige peiling haalde deze 3%), toont dat er potentieel tienduizenden arbeiders en jongeren zijn die willen stemmen voor een partij die bereid is om de strijd tegen de neoliberale aanvallen ernstig te voeren. Deze peiling maakt duidelijk hoe schandalig het standpunt van de nationale WASG-leiding is als deze stelt dat ze de lokale WASG-afdeling in Berlijn niet zal steunen, maar de lijst van de L.PDS die in Berlijn mee verantwoordelijk is voor een neoliberaal beleid.

Er zijn nog drie maanden te gaan voor de regionale verkiezingen en er kan dus nog veel gebeuren. Maar deze peiling zal de activisten van de WASG in Berlijn sterken en motiveren om in de aanloop van 17 september verder te bouwen aan een echte oppositie tegenover de aanvallen van de Duitse heersende klasse die de levensstandaard naar beneden wil trekken.

Delen: Printen: