Luik. Campagne van sociale huurders in Droixhe dwingt toegevingen af

De afgelopen maanden werd in de Luikse wijk Droixhe (steevast bestempeld als “probleembuurt”) campagne gevoerd door de huurders van sociale woningen. De huisvestingsmaatschappij Atlas is er enkele grote appartementsblokken aan het renoveren, maar dat verloopt niet naar de wens van de bewoners.

Simon Hupkens

De huurders van de sociale appartementen werden gemobiliseerd naar enkele algemene vergaderingen. Er werd tevens een petitie opgezet, die werd afgegeven op het kantoor van de huisvestingsmaatschappij dat korte tijd werd bezet. Een 30-tal huurders nam deel aan die bezetting. Ze werden uiteindelijk ontvangen door de voorzitster van de huisvestingsmaatschappij, Magyy Yerna.

Maggy Yerna toonde bij dat gesprek aan op welke hautaine en arrogante wijze ze naar de huurders kijkt. Yerna is schepen en lokaal kopstuk van de PS. Ze is het duidelijk niet gewoon om met gewone arbeiders te spreken. Anderzijds beseft ze dat een beweging van de sociale huurders problemen kan veroorzaken voor haar verkiezingscampagne…

Bijgevolg ging ze akkoord om met de huurders te spreken over de problemen: de noodzaak van degelijke tijdelijke opvang voor huurders wiens appartement wordt gerenoveerd, meer veiligheid op de werven, hulp bij het verhuizen en vergoedingen voor schade. Na enkele bijeenkomsten stelde Yerna voor om tot een akkoord te komen.

De beweging van de huurders leidde er ook toe dat de officiële huurdersorganisatie wakker werd en zich haastte om de eisen van de beweging te steunen. Yerna had wellicht gehoopt dat er een verdeeldheid zou ontstaan tussen de “officiële” vertegenwoordigers en het “spontane” comité. De huurders van Atlas beseften echter dat eenheid in hun belang was.

In deze campagne waren leden van LSP/MAS actief betrokken. De beweging werd geleid door de huurders zelf. Onze militanten hebben hen bijgestaan met raad en praktische middelen. De uiteindelijke beslissingen werden genomen door de huurders zelf.

De ontwikkeling van een beweging en het voeren van een strijd, versterkt ook onze standpunten en onze visie.

De vergaderingen waren soms bijzonder gespannen of chaotisch, maar we zijn er in geslaagd om iedere mogelijke verdeeldheid (tussen verschillende gemeenschappen of tussen huurders van verschillende blokken) tegen te gaan. Ook slaagden we erin om iedere recuperatie door zelfverklaarde “leiders” en lokale politici tegen te gaan. Dat kon enkel door de grote betrokkenheid van de huurders zelf.

Als de huurders nu volhouden, is het mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat een overwinning zal worden afgedwongen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie