Kerry wint eerste voorverkiezing van de Democraten

De eerste primary (voorverkiezing van de Democratisch presidentskandidaat) in de VS is uitgedraaid op een klinkklare overwinning voor Vietnam-veteraan John Kerry. Hij behaalde 37,6% van de stemmen van de Democratische kiezers in de staat Iowa. Howard Dean die al maanden op nummer één stond, kreeg een zware klap en eindigde slechts derde met 18% van de stemmen.

Bart Vandersteene

Veel Democraten beginnen zich af te vragen of de show van Dean niet voornamelijk gebakken lucht was. Heel zijn campagne zit vol tegenstellingen. Hij probeert zich af te zetten tegen het establishment van de Democratische partij, hij noemt de Democratic Leadership Council, waar de Clinton’s de plak zwaaien, de republikeinse vleugel van de Democraten. Maar anderzijds profileert hij zich meer en meer als de kandidaat met de meeste steun van prominenten, als Al Gore, 35 leden van het Congres, … Dean heeft zijn reputatie hoofdzakelijk opgebouwd op basis van z’n anti-oorlogsstandpunt. Na de gevangenneming van Saddam heeft Bush een boost gekregen in de steun voor z’n strijd tegen het terrorisme en de anti-oorlogsstemmen tijdelijk in het defensief gedrongen. Naarmate de situatie in Irak verder ontwikkelt kan dit voor een shift zorgen van pro-oorlog kandidaten als Kerry, naar de anti-oorlogskandidaten Dean en Clark. Volgende week is er de 2e primary in New Hampshire en daarna op 4 februari komt de eerste zware test wanneer in 7 staten tegelijkertijd zal gestemd worden. Dan zal het apparaat van de verschillende campagnes zwaar getest worden.

Generaal Wesley Clark heeft uit gedeeltelijk onverwachte hoek steun ontvangen, nl. van Michael Moore. Die publiceerde op 14 januari een open brief waarin hij z’n volle steun aan Clark verwoordde. Misschien moet Moore een aantal hoofdstukken uit z’n boek Stupid White Men eens opnieuw lezen, bijvoorbeeld hoofdstuk 10 met als titel De Democraten: een dode mus, waarin hij beschrijft waarom de bevolking geen enkel vertrouwen mag hebben in de Democraten.

Delen: Printen: