Home / Internationaal / Europa / Ierse politie als stormram tegen protest. Groeiend verzet, ook steun Russell Brand

Ierse politie als stormram tegen protest. Groeiend verzet, ook steun Russell Brand

Afgelopen maandag werd parlementslid Paul Murphy samen met twee gemeenteraadsleden en een andere activist opgepakt (zie ons artikel daarover). Een dag nadien volgden nogmaals vier arrestaties en ook woensdag waren er arrestaties. Deze morgen vernamen we dat er ook vandaag vier mensen zijn opgepakt. Net als dinsdag en woensdag zijn er opnieuw minderjarigen opgepakt.

De gearresteerden worden na een dagje cel opnieuw vrijgelaten. De politie wordt duidelijk ingezet als stormram in een poging om het massale verzet tegen de gehate waterbelasting te stoppen, of toch alleszins te vermijden dat de steun voor dit verzet verder zou uitbreiden. Een dergelijke politieke invulling van politietaken is opmerkelijk, toch dat dit zo openlijk gebeurt.

En de repressie stopt daar niet. Toen Paul Murphy de Ierse premier in het parlement een vraag wilde stellen over het politie-optreden werd hij meteen terechtgewezen door de parlementsvoorzitter die de microfoon van Paul liet uitschakelen. Het zijn wanhopige pogingen om het verzet te stoppen. Er komt immers steeds meer steun. Gisteren bracht ook de bekende acteur Russell Brand een video waarin hij protesteerde tegen de arrestatie van Paul en opriep om de massale niet betalingscampagne te steunen.