paulopgepaktDeze morgen werden parlementslid Paul Murphy en drie andere activisten, waaronder twee gemeenteraadsleden, uit hun bed gelicht door de Ierse politie. Ze werden opgepakt in een poging om de beweging tegen de gehate waterbelasting de kop in te drukken. Het gaat om een flagrant politiek maneuver dat er evenwel niet in zal slagen om de massale boycot van de belasting in de komende maanden te stoppen.

Parlementslid Joe Higgins reageerde: “De arrestaties van Paul Murphy, parlementslid van de Anti-Austerity Alliance, de gemeenteraadsleden Kieran Mahon en Mick Murphy en een vierde persoon (we weten op dit moment nog niet om wie het gaat), is een goedkope poging om de beweging tegen de waterbelasting te raken en te verzwakken. Deze actie wordt niet toevallig genomen op een moment dat het buigen of barsten komt, de vraag om de belasting te betalen valt in de bussen terwijl we campagne voeren voor een massale niet-betaling ervan.”

De arrestaties kaderen in een strafonderzoek. Op 15 november blokkeerde een groep activisten de wagen van vice-premier Joan Burton. Ze kon hierdoor niet verder rijden en liep enkele uren vertraging op. Zes agenten waren betrokken bij dit incident dat plaatsvond in Tallaght, in het zuiden van Dublin.

Joe Higgins stelde: “Verschillende burgers en activisten zijn reeds ondervraagd over de organisatie van de actie en of Paul Murphy al dan niet weet had van de actie. De lokale bevolking van Tallaght en elders is van mening dat dit onderzoek er ver over gaat en een verspilling is van politietijd en middelen.”

Parlementslid Ruth Coppinger voegde hieraan toe: “Van waar komt dit onderzoek? Was er een directe opdracht van de regering via het ministerie van Justitie? Wellicht heeft de politie beslist om de gebeurtenissen van 15 november te overdrijven en als drukkingsmiddel te gebruiken om de regering te ondersteunen nu deze onder vuur ligt door de waterbelasting.

“Op 15 november was er een spontane actie in Jobstown nadat bekend raakte dat Joan Burton in de buurt was. De activisten protesteerden op deze manier tegen de waterbelasting en tegen de besparingen die Burton als minister van sociaal welzijn heeft doorgevoerd.

“Het ging om een vreedzaam protest. De vertegenwoordigers van de AAA die vandaag zijn gearresteerd hebben dit protest niet georganiseerd. Ze hebben er wel aan meegedaan en er zo voor gezorgd dat de bevolking hun punt kon maken. Dit gebeurde volledig vreedzaam. Het is ironisch dat de lokale agenten op de dag zelf tijdens de actie de rol van deze vertegenwoordigers erkenden en Paul Murphy zelfs bedankten!

“Deze arrestaties zullen de bevolking van Tallaght in Dublin South West of elders in het land er niet van overtuigen om het protest te stoppen. Zeker nu de rekeningen in de bus zullen beginnen te vallen en dit vanaf april zal gepaard gaan met een massale campagne van niet-betaling. De waterbelasting zal verslagen worden!”

aaa