Stille Mars in Antwerpen: actief politiek antwoord op racisme nodig

Ondanks het slechte weer was er toch een stevige opkomst voor de ‘Stille Mars’ in Antwerpen. Zo’n 20.000 mensen vonden het de moeite om te laten zien dat racisme in hun stad niet thuishoort.

Nele Verschelden en Walter Leonard

De betoging startte een uur later dan aangekondigd omdat de organisatie (of het stadsbestuur?) er op voorhand geen rekening mee had gehouden dat de Moslimgemeenschap hun middaggebed moest houden.

Om 15u kwam de stoet traag op gang. Het enige dat door de megafoon werd geroepen was “Komaan mensen, blijven aansluiten.” De betogers hielden uit respect voor de ouders en families van de slachtoffers rekening met de afspraken die er waren gemaakt over spandoeken en vlaggen.

Gelukkig hadden de families zelf aan het stadsbestuur gevraagd om een antiracistische spandoek toe te voegen aan de ‘het verdriet van A’-doek, of het was niet eens te merken dat we tegen racisme op straat kwamen.

Ondanks de makheid van de betoging, was toch te merken dat veel mensen het belangrijk vonden dat hier een actief (politiek) antwoord op volgt, want stilte is hier niet de oplossing voor!

Delen: Printen: