LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten,… Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. Nieuwe leden kunnen uitleggen waarom ze lid geworden zijn (en waarom jij dat ook moet doen).


28 maart. 10u30.  Pianofabriek. Fortstraat 35 BRUSSEL

Socialisme 2015. Dag van politieke discussie en debat

STOP MICHEL I STOP DE BESPARINGEN

GEEN UITWEG UIT DE CRISIS OP KAPITALISTISCHE BASIS

soc2015voormet o.a.

  • NIKOS KANELLIS. Gemeenteraadslid in het Griekse Volos op een Syriza lijst
  • LUCY REDLER. Woordvoerster antikapitalistisch links in Die Linke Duitsland over de anti-Pegida beweging
  • BART VANDERSTEENE.  Woordvoerder LSP en actief betrokken bij Socialist Alternative in Seattle
  • THIERRY MÜLLER. Van Stop art.63§2, tegen het limiteren in tijd van de werkloosheidsuitkering.
  • ERIC BYL. Algemeen secretaris en syndicaal verantwoordelijke LSP
  • ANJA DESCHOEMACKER. Lijstrekker Gauches Communes

Socialisme 2015 is een dag van analyse, debat en politieke discussie voor syndicalisten, jonge militanten en activisten van diverse sociale bewegingen. Leden van zusterorganisaties uit verschillende Europese landen zijn aanwezig om de dag te verrijken met hun ervaringen.

11u00 Internationale meeting over de gevolgen van de wereldwijde crisis voor de sociale strijd. De sprekers zijn Nikos Kanellis, tot gemeenteraadslid verkozen op een lijst van Syriza in Volos, over de recente Griekse verkiezingen en de kansen op een linkse regering. Lucy Redler, woordvoerdster van anti kapitalistische links in Die Linke, over de gevaren voor rechtse bewegingen zoals Pegida en hoe jongeren en werkenden zich ertegen kunnen organiseren. Bart Vandersteene, woordvoerder van LSP, en de afgelopen jaren actief betrokken bij de opbouw van de socialistische beweging in de VS, o.a. bij de verkiezing van de eerste socialiste Kshama Sawant in Seattle

14u00 Vijf werkgroepen: over de lessen van de massabeweging en de algemene staking in België, het potentieel voor links in Zuid-Europa, de strijd van de Koerden voor nationale bevrijding, de nood aan een nieuwe strijd voor vrouwenrechten maar ook waarom de kapitalistische vrije markt te vervangen door een democratisch socialistische planeconomie.

16u30 Twee grote commissies. De ene over de kloof tussen arm en rijk en de kwestie van een vermogensbelasting. De andere over de strijd tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië en hoe socialisten reageren op de terreurdreiging in Europa.

19u30 Centrale meeting over hoe Michel I en het volledige besparingsbeleid ten val te brengen. Met korte videogetuigenissen van delegees en militanten, sprekers die ingaan op het besparingsbeleid, wat dit betekent voor vrouwen en werklozen, wat de sterkte was van het eerste actieplan en hoe de strijd kan verdergezet worden, maar ook over welk politiek alternatief voor de werkende bevolking.

Zo gaat Socialisme 2015 over de centrale politieke en syndicale uitdagingen voor 2015 in onze strijd voor een breuk met het kapitalisme en de opbouw van een socialistisch alternatief.

Het is een uitstekende kans voor alle aanwezigen om kennis te maken met het marxisme en te discussiëren over hoe strijden tegen werkloosheid, crisis, besparingen en discriminatie? Hoe verder gaan dan het louter aanklagen van wat fout loopt? Welke krachtsverhouding uitbouwen voor welke verandering?

  • vvk: 12 euro en 7 euro voor studenten, uitkeringstrekkers en lage inkomens
  • kassa: 3 euro extra
  • drank, snacks, sandwiches en maaltijd aan democratische
  • prijzen / gratis babysit
  • info en inschrijvingen: info@socialisme.be / 02 345 61 81
  • Wil je pamfletten of affiches voor Socialisme 2015? Contacteer ons.

=> Facebook evenement


De Verraden Revolutie, nu beschikbaar!

verradenrevolutieVoor het eerst is ‘De Verraden Revolutie’ in boekvorm in het Nederlands beschikbaar. De eerste lading boeken is binnen. Wie het boek wil, kan het dus meteen bestellen. Schrijf 15 euro over op rekening BE 48 0013 9075 9627 van ‘Socialist Press’ met vermelding ‘De Verraden Revolutie’ en we sturen het boek op. Wie het bij een militant koopt, betaalt 12 euro (want geen verzendingskosten).

 


Meetings: Griekenland na de verkiezingen

De voorbije week waren er geslaagde meetings in Antwerpen, Gent, Brussel en Luik. Een overzicht.

De zaal van het Geuzenhuis in Gent zat afgeladen vol met een kleine 100-tal aanwezigen. Een reeks foto’s door Thomas K.

Ook in Luik waren er een 100-tal aanwezigen op de meeting van LSP en ALS. Hier sprak Maria Panagi, lid van het secretariaat van Syriza België. Verder werd ook gesproken door Bart Vandersteene. In de discussie was er onder meer aandacht voor de kwestie van de publieke schulden, de verhouding van de regering tegenover de massa’s, het belang van deze overwinning voor de rechts van Europa en vooral Spanje. Er werd ook een vergelijking gemaakt met Latijns-Amerika op het begin van de eeuw, meer bepaald met Chavez die in Venezuela aan de macht kwam.

Foto’s door Jean-Claude en Loïc.

20150203_214638In Antwerpen waren er een 35-tal aanwezigen. Op hetzelfde ogenblik had een andere linkse organisatie in hetzelfde café een discussie over Griekenland gepland. Dus werd besloten om samen te zitten. Na de spreker van Syriza die uitlegde hoe de partij groot was geworden en wat het programma van de partij was, sprak Bart Vandersteene. Hij benadrukte dat de overwinning van Syriza de pendule naar links duwt en een inspiratie vormt voor de volledige linkerzijde en bij uitbreiding al wie zich tegen de besparingen verzet. Het kan ook bij ons een stimulans zijn om het verzet tegen het rechtse beleid verder te zetten, een beweging die de rechtse regering doet vallen zou de beste solidariteit met de Griekse beweging zijn. Tegelijk waarschuwde Bart wel voor de beperkingen, zeker op vlak van programma. De kwesties van de schulden en de private controle op de productiemiddelen zullen zich stellen.

Volgend weekend is er een belangrijke solidariteitsactie, namelijk zondag om 12u aan de Beurs in Brussel. Op dezelfde dag zijn er in Griekenland en elders in Europa gelijkaardige solidariteitsacties. Voor een keer niet tegen een regering, maar om een linkse regering te ondersteunen en verder naar links te duwen.

Facebook evenement

soutiensyriza

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie