Neo-nazi’s in het VB. Dewinter: “geen heksenjacht”

Op haar recente congres stelde het Vlaams Belang dat er in deze partij geen plaats is voor neo-nazi’s, skinheads of hooligans. Het is echter duidelijk dat die stelling vooral bedoeld was om media-aandacht te krijgen. Zodra echter concrete gevallen naar voor komen van “aangebrande” VB-activisten, wordt de toon aangepast. “We willen geen heksenjacht”, stelde Dewinter in Humo.

Wat is de grens van wie wordt toegelaten bij het Vlaams Belang? Als we de officiële retoriek van Dewinter op het VB-congres mochten geloven, zou hard worden opgetreden tegen neo-nazi’s in de eigen rangen. In Humo werd de proef op de som genomen.

Een aantal parlementsleden van het VB hebben een verleden in de verboden privé-militie VMO (Vlaamse Militanten Orde). De VMO was uitermate gewelddadig en schuwde het “zinloos geweld” niet. Bij een aanslag op een migrantencafé in Sint-Niklaas werd Pieter Huybrechts veroordeeld als één van de daders. Sinds 1995 is hij parlementslid voor het VB. Zijn trouw aan het VMO maakte hij duidelijk door zijn aanwezigheid op de begrafenis van Bert Eriksson, de voormalige VMO-leider die meermaals stelde dat hij trouw bleef aan Adolf Hitler en het nazisme.

Dewinter over het VMO-verleden van Huybrechts: “we mogen dat gerust een jeugdzonde noemen”. Het is niet verwonderlijk dat Dewinter zijn oude strijdmakkers van het VMO niet afvalt. Toen Eriksson begin jaren 1980 in de gevangenis zat wegens zijn aandeel in de privé-militie VMO, werd hij bij de herdenking van de nazi-collaborateur Cyriel Verschaeve vervangen door Dewinter die in zijn plaats een toespraak hield.

Een andere betrokkene bij de aanval op een migrantencafé in Sint-Niklaas in 1981 was Philippe Van der Sande, de woordvoerder van de VB-beweging “Christelijk Vlaanderen”. Van der Sande verklaart het eens te zijn met de noodzaak om op te treden tegen neo-nazi’s, maar “dan heb ik het niet over zaken van een kwarteeuw geleden, maar over die gasten van Blood and Honour en zo.”

Voor recentere feiten kunnen we terecht bij de Vlaamse Jongeren Westland, een zelfverklaarde “nationaal-solidaristische” beweging. Toen de VJW in het nieuws kwam met een aangebrand optreden, werd de naam van VJW-kopman Pieter Van Damme snel geschrapt van de lijst van leden van de regionale raad van het VB in het Brugse. Dewinter verklaart nu echter dat Van Damme nog steeds lid is, “Er is een verschil tussen gewoon lid zijn en een verantwoordelijke functie hebben.”

Een andere VJW’er heeft nog steeds een verantwoordelijke functie: Dieter Van Parys is gemeenteraadslid in Oostkamp en zit in de regionale raad van het VB in het Brugse. Van Parys nam deel aan tal van VJW-activiteiten, zo leidde hij onder meer een cantus van deze organisatie. Maar Van Parys kwam niet in de media, dus stelt er zich geen enkel probleem.

Toen bleek dat heel wat neo-nazistische bijeenkomsten doorgaan in een zaal van Frieda Foubert in Waasmunster, werd deze uit de partij gezet. Dat was het geval nadat bekend werd dat een Belgische bijeenkomst van Blood&Honour bij Foubert zou doorgaan. Blokbuster bracht deze informatie naar buiten en het werd overgenomen door tal van media. Resultaat: Foubert werd uit de partij gezet. Maar wat blijkt nu? Na een gesprek met de partijleiding kreeg ze haar lidkaart gewoon terug. De mediastorm was gaan liggen en alles kon opnieuw verdergaan zoals voorheen.

En zo zijn er tal van voorbeelden. Het Vlaams Belang spreekt zich uit tegen neo-nazi’s, skinheads en hooligans indien het daar enige maatschappelijke druk toe voelt. Als de media-aandacht wat verdwenen is, worden dergelijke figuren opnieuw in hun functies hersteld. De reden is duidelijk: bij de leiding van het VB zijn er heel wat figuren die zelf een verleden hebben in kringen waar neo-nazistische opvattingen geen uitzondering zijn. Dewinter en Vanhecke waren betrokken bij het Brugse NJSV toen deze groep begin jaren 1980 in Brugge een golf van geweld veroorzaakte. De Brugse beiaardier werd in elkaar geslagen, café’s die als te links werden bestempeld zagen hun ruiten verloren gaan of werden zelfs beschoten. Waar haalden de Brugse NJSV-jeugdvrienden van Dewinter en Vanhecke toen hun wapens?

Het VB beseft echter dat haar kiezers een gewelddadig optreden niet steunen. Daarom moet de partij officieel alle geweld en extremisme afzweren. Maar dit gebeurt op een bijzonder hypocriete wijze: enkel wanneer er te veel ruchtbaarheid wordt gegeven, treedt de VB-leiding op om tijdelijk de brandjes te blussen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie