Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Geneeskunde voor de rijken
De Tijd schreef vorig weekend: “Steeds meer specialisten wringen zich in bochten om alleen nog patiënten uit een eenpersoonskamers te behandelen. Ze reageren daarmee op het verbod uit 2013 op ereloonsupplementen voor patiënten die opgenomen zijn in een kamer voor twee of meer personen. De aanbieders van hospitalisatieverzekeringen – die de ereloonsupplementen terugbetalen – zien die praktijk met lede ogen aan. ‘We stellen steeds vaker vast dat gerenommeerde specialisten uitvluchten verzinnen om een ingreep bij een patiënt in een kamer voor meerdere personen te vermijden en over te laten aan een assistent’, zegt Ellen De Vleeschouwer, verantwoordelijke marketing gezondheidszorgen bij AG Insurance. (…) De Christelijke Mutualiteiten (CM), bij wie 1,4 miljoen Belgen een hospitalisatieverzekering hebben, ontvangen ook steeds vaker het signaal dat patiënten gedwongen worden voor een eenpersoonskamer te ‘kiezen’, als ze door een bepaalde arts behandeld willen worden. (…) Tegelijk stijgt het aantal eenpersoonskamers in de ziekenhuizen. De ziekenhuizen, waarvan de helft in het rood gaat, hebben daar belang bij.”


Buitenlands geld
We wezen er eerder al op dat het Russische regime van Poetin pogingen onderneemt om extreemrechts in Europa te organiseren. Marine Le Pen staat op een goed blaadje bij Poetin, bij de besprekingen om een extreemrechtse fractie in het Europees Parlement te vormen, was Poetin nooit ver weg. Zijn partij nam zelfs deel aan een bijeenkomst van Europees extreemrechts begin 2014. Nu blijkt dat de steun ook in geld wordt omgezet. De Standaard schreef op 31 januari: “Ook de extreemrechtse Marine Le Pen is geen onbekende in het Kremlin. In een interview in juni zei ze dat de Europeanen kritiek hadden op Rusland omdat het land al jarenlang gedemoniseerd wordt door de VS. Volgens verschillende bronnen heeft Rusland haar partij Front National veertig miljoen euro geleend.” Le Pen maakt dus grote zwier met buitenlands geld. Destijds werd in het beruchte 70-puntenprogramma van het Vlaams Blok nog zwaar uitgehaald naar buitenlandse inmenging in nationale politiek, maar voor zichzelf hanteren ze wellicht andere principes? Onder het motto ‘eigen hypocrisie eerst’.



Diamant
De Antwerpse diamantsector kende vorig jaar een recordomzet. Gazet van Antwerpen schreef maandag: “In totaal werd voor 58,8 miljard dollar aan ruwe en geslepen diamant verhandeld, wat het vorige record van 56,6 miljard in 2013 verbrak. Dat heeft de diamantbedrijvenkoepel Antwerp World Diamond Centre (AWDC) maandag bekendgemaakt. In totaal werd 227,2 miljoen karaat, oftewel 45.440 kilogram aan geslepen en ruwe diamant verhandeld, tegenover 211,3 miljoen karaat vorig jaar. Het percentage geïmporteerde ruwe diamant nam qua volume met 10,12 procent toe, voor de export was dat 7,49 procent. Er is wel een daling in de hoeveelheid verhandelde geslepen diamant.” De sector staat niet bepaald bekend om het betalen van belastingen. Fraude zou er schering en inslag zijn, nadien kan een eventuele vervolging alsnog afgekocht worden. Ook nu, met een recordomzet, zou er volgens de sector amper winst gemaakt zijn. In Gazet van Antwerpen waarschuwde een verantwoordelijke van AWDC “voor een zeer lage opbrengst of zelfs verlies voor de individuele diamantairs, bijvoorbeeld door diamantschaarste en hoge ruwprijzen.”



Niet slim, wel gevaarlijk
De boog moet niet altijd gespannen staan. Een berichtje voor wie eens wil lachen met neonazi’s vonden we in Het Laatste Nieuws van afgelopen maandag. “Een voor zaterdagnamiddag aangekondigde betoging in het Zuid-Duitse Freiburg door leden van de Duitse neonazipartij NPD (Nationaal-Democratische Partij) is uiteindelijk niet doorgegaan. De rechtse rakkers hadden namelijk de verkeerde trein genomen. De betoging zou sowieso geen groot succes zijn geworden: minder dan 20 NPD’ers waren opgedaagd. De geesten van de neonazi’s raakten pas helemaal verward toen de politie hen zei een andere trein naar Freiburg te nemen omdat “hun” trein volzat met “ultralinkse voetbalsupporters”. De NPD’ers namen echter gewoon de volgende trein op hetzelfde perron – en weg waren ze, richting … Mannheim. Door hun afwezigheid in Freiburg lieten zij het handjevol linkse tegenbetogers dat er reeds was opgedaagd letterlijk in de kou.” De trein is altijd een beetje reizen.



Goedkope klusjesmannen
Het Nieuwsblad schreef dinsdag: “Niet enkel politici bakkeleien over de inzet van para’s in de straten. Ook tussen militairen en agenten worden de messen gewet, om financiële redenen dan. Militairen merken wrang op dat agenten voor dezelfde, risicovolle taak fors beter worden betaald, terwijl agenten vrezen dat de para’s op termijn hun profijtelijke avond- en weekendpremies inpikken.”



Bestrijding van sociale zekerheid
Wie is de staatssecretaris voor de bestrijding van de sociale zekerheid? Is het Zuhal – Thatcher – Demir van N-VA? Neen, zij greep naast een regeringspostje. De VRT weet wie het wel is, zo bleek uit de weinig subtiele omschrijving van Bart Tommelein.
tommelein



Legitieme en illegitieme onthoofdingen
Knack.be schreef deze week: “In een interview met NBC News tracht woordvoerder van het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken, Mansour al-Turki, de vergelijking met Islamitische Staat (IS) van tafel te vegen. Er zijn wel degelijk verschillen tussen de openbare onthoofdingen die in Saudi-Arabië plaatsvinden en de executies die door IS-militanten al te vaak op video worden vastgelegd. Zo zijn de straffen die in zijn land worden opgelegd legitiem, omdat ze gebaseerd zijn op ‘een beslissing van een rechtbank’, legt al-Turki op de nieuwszender uit. Er is volgens hem een duidelijk verschil met de ‘willekeurige’ moorden zoals die door de soennitische terreurbeweging worden uitgevoerd.” In de competitie ‘flauwe argumenten die nergens op slaan’ gaat de hoofdprijs deze week naar Mansour al-Turki. Proficiat.



Krachtige verandering
De échte kracht van verandering: de Griekse ministers blijven gewone stervelingen onder het gewone volk terwijl oppergod De Wever vanuit zijn gemilitariseerde Olympusberg in Antwerpen geringschattend de neus ophaalt voor het plebs… De Griekse regering verkoopt haar vloot limousines, de zware Audi’s, Mercedessen en BMW’s van de vorige regeringen. Het paradepaardje van de vloot is een BMW die € 750.000 kostte. In de plaats van deze vloot moeten de ministers zich verplaatsen per taxi of met eigen wagen. Terwijl toont de Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis op zijn rondreis in Europa hoe grote verplaatsingen best gebeuren. De man verplaatst zich gewoon met een lijnvliegtuig en niet in business maar in economyclass tussen de burgers.



Koopkracht
Overgenomen vanop de facebook van Jon

Amai, tot 11,61€ per maand extra nettoloon! (zie https://twitter.com/jvanovertveldt/status/562179535018684416)
Merci, Johan Van Overtveldt! Woohoo! Wat een koopkrachtverhoging!

En kunnen we nu even de ‘big picture’ bekijken? Laat ons eens heel concreet een voorbeeld bestuderen. Sommige bedragen zijn een schatting want niet alles wat in de regeerakkoorden staat is al effectief in decreten gegoten en de exacte cijfers zijn dus nog niet altijd beschikbaar.

Beschouw het volgende fictief maar betrekkelijk modaal gezin:
– man werkt voltijds, brutoloon 2500€
– vrouw werkt (onvrijwillig) halftijds, brutoloon 1000€ plus 574€ inkomensgarantie-uitkering (IGU)
– twee kinderen, 19 jaar en 21 jaar, studeren allebei
Het netto-gezinsinkomen is ongeveer 3000€ per maand is of 36.000€ per jaar. De kinderen zijn bijna het (nog niet afbetaald) huis uit en de ouders zijn van plan om een nieuw huis te kopen voor hun “oude dag”.

Berekening op jaarbasis, situatie 2016 (want niet alles zal al in 2015 effect hebben)

Extra koopkracht dankzij regeringsmaatregelen:
– Belastingverlaging: pakweg 2 x 12 x 10,45€ = +251€

Extra koopkracht dankzij +0,8% van sociaal ontwerpakkoord (stel dat die 0,8% in beide sectoren effectief wordt bereikt in de sectoronderhandelingen):
– Loonsverhoging: +288€

Minder koopkracht dankzij federale regeringsmaatregelen:
– Indexsprong -2%: -720€
– Uitholling IGU: -316€ bruto per maand = ongeveer -2500€
– Prijsverhogingen post, nmbs, accijnzen op diesel, wijn, tabak.

Minder koopkracht dankzij Vlaamse regeringsmaatregelen:
– Kindergeld: afschaffing leeftijdsbijslag (zie bvb. https://www.gezinsbond.be/leeftijdsbijslagen) : -1062€
– Inschrijvingsgeld hoger onderwijs: 2 x 270€ erbij = -540€
– Vlaamse zorgbijdrage: 2 x 25€ erbij = -50€
– Afschaffing gratis water: -125€ (cf. http://www.alrasol.be/…/afschaffing-gratis-elektriciteit-en…)
– Verhoging energiefactuur (doorrekening GSC, afschaffing gratis elektriciteit): -200€
– Vermindering woonbonus: -1300€ (zie bvb. http://www.bik.be/…/profiteer-nog-snel-van-de-woonbonus-en-…)
– Duurder abonnement op De Lijn: twee omnipassen: -100€
– Lesgeld volwassenonderwijs (stel de vrouw volgt taalcursus van 120 lesuur/jaar): -42€
– Besparingen op cultuur, sport enz., dus wellicht duurder lidmaatschap sportvereniging, hogere prijzen voor cultuur, enz.

TOTAAL: Voor dit gezin hebben de regeringen De Wever een koopkrachtVERLIES in petto ter waarde van minstens 6100€ per jaar (508€ per maand).

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig