Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten,… Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. Nieuwe leden kunnen uitleggen waarom ze lid geworden zijn (en waarom jij dat ook moet doen).

Meetings: Griekenland na de verkiezingen

Deze week zijn er drie LSP-meetings met een spreker van Syriza. Na de klinkende overwinning van Syriza in de Griekse verkiezingen is er de hoop op een regering die breekt met het besparingsbeleid. Wat kunnen we van Syriza verwachten? Wat kunnen wij van de Griekse ervaring leren? Onderwerpen genoeg om over te discussiëren. In Antwerpen en Luik gebeurt dit met een medewerker van Syriza uit het Griekse parlement, in Gent was aanvankelijk Europees Parlementslid Georgios Katrougkalos geboekt. Die zal echter verstek moeten geven, hij is staatssecretaris in de nieuwe Griekse regering geworden. Hij wordt vervangen door de voorzitter van Syriza België. Telkens spreekt ook Bart Vandersteene die afgelopen weekend in Griekenland was.

Verder houden we ook in Brussel een bijeenkomst om de Griekse verkiezingen te analyseren. Hier zal er geen spreker van Syriza zijn, in de hoofdstad wil Syriza later zelf een grote meeting organiseren.

Anti-NSV betoging

De datum ligt vast: 12 maart. Dan is er in Gent een anti-NSV betoging. Extreemrechts wil die dag een haatmars organiseren, naar verluidt mocht het niet tegen de islam zijn en werd bijgevolg gekozen voor het thema van verzet tegen de NAVO. Zoals we weten is het thema van hun betoging slechts een excuus om haat tegenover migranten, syndicalisten, holebi’s, … te zaaien. We organiseren een tegenbetoging tegen alle vormen van reactionair rechts en dit onder het motto ‘Tegen terreur en haat: solidariteit’. Eerstdaags wordt het platform voor de betoging gefinaliseerd.

De wereld begrijpen en strijden om ze te veranderen. Zaterdag 28 maart: Socialisme 2015

door Stéphane Delcros

Socialisme 2015 is een dag van analyse, debat en politieke discussie waarop syndicalisten, jonge militanten en activisten van diverse sociale bewegingen bijeenkomen. Dit evenement biedt elk jaar een uitgelezen kans voor discussie over de economische, sociale en politieke situatie in België en elders in de wereld. Er zullen leden van zusterorganisaties uit verschillende Europese landen aanwezig zijn om de discussies te verrijken met hun ervaringen.

De historische beweging van werkenden en jongeren tegen het rechtse besparingsbeleid in België zal centraal staan op Socialisme 2015. Maar er zal ook ingegaan worden op strijdbewegingen in de rest van de wereld en op de kansen voor het linkse verzet tegen het besparingsbeleid, zoals in Griekenland. We zullen ook discussiëren op de dramatische gebeurtenissen die in de actualiteit staan (zoals de situatie in het Midden-Oosten, Nigeria, de aanslagen in Frankrijk, …)

Socialisme 2015 is een uitstekende kans voor alle aanwezigen om hun begrip van de huidige ontwikkelen te versterken, om kennis te maken met het marxisme en over de marxistische methode te discussiëren, om in te gaan op de ordewoorden en uitdagingen die zich in de komende periode stellen. Hoe strijden tegen werkloosheid, crisis, besparingen en  discriminatie? Hoe verder gaan dan het louter aanklagen van wat fout loopt? Welke krachtsverhouding uitbouwen voor welke verandering?

Programma

Op dit ogenblik wordt het programma nog afgewerkt. Sommige zaken kunnen nog veranderen, op onze site zullen we gedetailleerdere informatie of aanpassingen brengen.

Socialisme 2015 zal ’s ochtends beginnen met een internationale meeting. Daar wordt gesproken door Nikos Kanellis, als gemeenteraadslid op een lijst van Syriza in het Griekse Volos verkozen en lid van Xekinima. Hij zal ingaan op de situatie in Griekenland en de positie van Syriza. Daarnaast spreekt ook Lucy Redler, woordvoerster van onze Duitse zusterorganisatie en actief binnen Die Linke. Zij zal onder meer ingaan op de ontwikkeling van reactionaire ideeën zoals verdedigd door de beweging Pegida. Tenslotte zal een spreker uit Frankrijk verslag brengen van het massale protest van onderuit na de terreuraanslagen in Parijs.

Na de middag volgen een reeks werkgroepen die onder meer zullen ingaan op de lessen van de massabeweging en de algemene staking in België, het potentieel voor links in Zuid-Europa, de strijd van de Koerden voor nationale bevrijding, de nood aan een nieuwe strijd voor vrouwenrechten en planeconomie versus vrije markt.

Op het einde van de namiddag volgen simultaan twee grote commissies. De ene zal gaan over de kloof tussen arm en rijk en onder meer de kwestie van een vermogensbelasting. De andere commissie zal ingaan op de strijd tegen Islamitische Staat in Irak en Syrië.

De dag wordt afgesloten met een grote meeting: “Michel I en het volledige besparingsbeleid ten val brengen.” Op die meeting zullen er korte videogetuigenissen van delegees en militanten getoond worden. Er zullen ook verschillende sprekers ingaan op het besparingsbeleid en wat dit betekent voor vrouwen, de kracht van het eerste actieplan en hoe dit moet verdergezet worden en er zal specifiek gediscussieerd worden over de mogelijkheden om het verzet te verbreden, zoals met Hart boven Hard / Tout Autre Chose. Op deze slotmeeting zullen de centrale politieke en syndicale uitdagingen voor 2015 in onze strijd voor een breuk met het kapitalisme en de opbouw van een socialistisch alternatief besproken worden.

Praktisch

  • Waar? Cultureel Centrum Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Brussel
  • Wanneer? Zaterdag 28 maart 2015 vanaf 10u30
  • Prijs? 12 euro in voorverkoop (7 euro voor studenten, uitkeringstrekkers en lage inkomens). Ter plaatse kost het 3 euro meer.
  • Drank, snacks, sandwiches en maaltijd aan democratische prijzen
  • Gratis babysit

Meer info en inschrijvingen: info@socialisme.be of 02/345 61 814

s2015