Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Apartheid voor armen
Vlaams minister van Inburgering, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, Liesbeth Homans, heeft een origineel voorstel inzake armoede. Ze stelde vorig weekend in De Zondag voor om aparte kinderopvang te voorzien voor kinderen wiens ouders in armoede leven. “Het klopt dat het beter is voor kinderen die in armoede opgroeien dat ze naar de kinderopvang gaan, in plaats van thuis te zitten of meegenomen te worden op café. Maar de overheid kan voor hen andere oplossingen uitwerken. Er zijn nu al steden die in kader van hun lokaal sociaal beleid heel goedkope opvang organiseren voor kinderen in armoede.” De reguliere kinderopvang wil Homans beperken voor werkenden. Hoe kan dit anders omschreven worden dan apartheid voor armen?



Democratie volgens N-VA. ‘Fundamentele verandering in Griekenland kan echt niet’
De partij van de krachtige verandering verzet zich tegen krachtige verandering in Griekenland. Minister Van Overtveldt stond meteen klaar met zijn oordeel over Griekenland. De kiezers mochten dan wel tegen de besparingen stemmen, maar ze moeten niet denken dat ze kunnen krijgen waarvoor ze stemden. Hier geen retoriek over twee democratieën, er is slechts één ‘democratie’ en dat is doen wat de N-VA eist. Van Overtveldt verklaarde: “De Grieken zullen er echt moeten voor kiezen om bij die saneringen en bij die herstructureringen te blijven. Er kan wat mij betreft over modaliteiten gesproken worden, maar de zaken fundamenteel overboord gooien, dat kan echt niet.” En nog: “Ik denk dat het nu echt het moment is om op het vlak van saneringen en herstructureringen, door te doen.” Waarom moesten de Grieken eigenlijk gaan stemmen als Johan Van Overtveldt de beslissingen in hun plaats neemt?



Andere tisten
Opmerkelijk hoe denigrerend de gevestigde media en commentatoren doen over Syriza en de aanwezigheid van diverse linkse stromingen binnen Syriza. Zo verklaarde Ivan Van de Cloot maandag op Radio 1 dat Syriza onder meer bestaat uit “trotskisten en andere tisten”. Waarom een neoliberale econoom als expert inzake een linkse partij werd opgebeld, is ons een raadsel. De denigrerende toon over linkse stromingen wijst vooral op een zekere frustratie bij de diverse neoliberalen (we voegden er bijna aan toe ‘en andere kwalen’).



Zo kan je het ook stellen…
De bierprijs gaat omhoog. ABInbev was vorig jaar goed voor grote winsten, betaalde amper belastingen en des te grotere bonussen aan de topmanagers. Redenen genoeg dus om de bierprijs op te trekken. Maar de zakenkrant De Tijd vond een manier om deze wel erg uitdrukkelijke vorm van inhaligheid positief te brengen. “AB InBev draagt steentje bij in strijd voor meer inflatie”, luidde de titel van het artikel dat afgelopen weekend verscheen. Pas na een lofzang volgt een nuancering. “Wat als bedrijven hun verkoopprijzen flink zouden optrekken? Dan zouden Mario Draghi en zijn Europese Centrale Bank het heel wat makkelijker hebben om inflatie te creëren in de eurozone. De biergroep AB InBev geeft alvast het goede voorbeeld. Niet om het algemeen belang te dienen, wel uit eigenbelang.” De krant merkt op: “Deze keer gebruikt AB InBev niet het argument van hogere grondstoffenprijzen en zwaardere loonlasten. Want die zijn er niet. Het bedrijf is eerlijk: de prijsverhoging dient om de lagere omzet te compenseren. Versta: om de winst op peil en de aandeelhouders tevreden te houden.”



Gênant
Toch wel opmerkelijk hoeveel fans Syriza er de afgelopen weken in ons land bijkreeg. Zo noteerde De Morgen op maandag 26 januari volgende reactie van Caroline Gennez, tot nader order prominent lid van de weinig motiverende sp.a. “Griekenland is, net zoals na de oorlog, weer een emigratieland. De mensen zitten er letterlijk in de kou omdat het land er jarenlang bestuurd is door twee klieken die vooral zichzelf bedienden. De klinkende overwinning van Syriza is dus zeker niet verwonderlijk. Voor mij is die partij een klassiek socialistische partij met wortels in de marxistische traditie. Het PASOK van Georgios Papandreou is verworden tot zo’n demotiverende partij dat er een gat op links ontstaan is in Griekenland.” Dat zelfs Papandreou PASOK heeft verlaten, is Gennez ontgaan. De eigen Griekse zusterpartij afdoen als een demotiverende partij van zakkenvullers is opmerkelijk.



Vrolijke vrienden
Niet alleen de PS verwelkomde de ‘linkse overwinning’ in Griekenland. Ook de PVDA was er snel bij om dit te doen. Dat de partij voorheen steeds de stalinistische KKE steunde (en ook nu een steunmotie naar de KKE verstuurde die wel op de site van de KKE maar niet op die van de PVDA verscheen), vormde geen bezwaar om de overwinning van Syriza toe te juichen. Die partij werd kort geleden nog afgedaan als een sociaaldemocratische partij met een puur electoralistische benadering (zie dit artikel). Na de verkiezingen schreef PVDA echter: “In Griekenland waait nu een nieuwe wind voor heel Europa. Laten we hopen dat die wind steeds meer mensen op het continent zal begeesteren.” Voorzitter Mertens riep zijn partij zelfs uit tot “Syriza aan de Schelde.” De eigen voormalige Griekse vrienden van KKE kwamen er in de verklaring na de verkiezingen niet meer aan te pas. Van je vrienden moet je het hebben?



Ondertussen bij de Griekse reders…
griekcartoon



N-VA over Pegida
pegidaOp de Antwerpse gemeenteraad van afgelopen maandagavond zwaaide Filip Dewinter met een interne N-VA-nota over Pegida. Het AFF was erbij en bracht verslag uit. Er is bij de N-VA een zekere sympathie voor Pegida, maar ook terughoudendheid. “Hoewel de Pegidabeweging in Duitsland een aantal zeer terechte bekommernissen aanhaalt, is het globale beeld van de organisatie troebel”, zo luidt het in de nota. “In sommige steden zijn het echte burgermanifestaties, met extreemrechtse tendensen in de marge. In andere steden halen extreemrechts en neonazi’s dan weer de bovenhand. Pegida Vlaanderen werd onlangs opgericht met een gelijkaardig eisenplatform. Ook hier zien wij dat het eisenpakket op zich niet onredelijk is, al is het een haast letterlijke vertaling uit het Duits, en is bijgevolg niet alles in Vlaanderen van toepassing. Het is echter op dit moment volstrekt onduidelijk wie er achter Pegida Vlaanderen zit. (…) Zolang wij niet weten wie de drijvende krachten achter Pegida Vlaanderen zijn, bewaren wij als partij een kritische afstand. Wij zouden aan u, als vertegenwoordiger van de N-VA, hetzelfde willen vragen. Mochten achter Pegida Vlaanderen figuren van bedenkelijk allooi schuilgaan, dan zullen de media en andere politieke partijen het niet nalaten om dat tegen ons te gebruiken.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig