Betoging in Mol. Tegen haat en terreur: solidariteit

molkein

Zondagavond vond een opmerkelijke betoging plaats in Mol. Jongeren, ouderen, migranten, … liepen samen op in een betoging tegen haat en terreur. De directe aanleiding werd gevormd door de aanslagen in Frankrijk en andere gevallen van terreur en haat. Daartegenover plaatsen de betogers in Mol solidariteit van onderuit. Met ongeveer 150 aanwezigen op deze actie werd dit kracht bij gezet.

De betoging vertrok aan het jeugdhuis waar het initiatief ook opgestart was door twee jongeren. Er volgde een optocht door Mol waarbij slogans werden geroepen. “Geen racisme in onze stad”, “Black and white, unite and fight”, “Terreur? Nee! Beperking vrije meningsuiting? Neen! Verdeling van gemeenschappen? Neen! Wij vechten voor iets beter”, … De boodschap was duidelijk.

Nadien volgde in het jeugdhuis een geslaagde meeting waarop alle organisaties die dit wensten een spreker konden afvaardigen. Er werd aandachtig geluisterd naar sprekers van radicaal-linkse organisaties, waaronder Geert Cool van LSP alsook sprekers van Vonk en PVDA, maar ook naar vertegenwoordigers van het OCMW, de SP.a en een spreekster uit de migrantengemeenschap.

Er werd gesteld dat dit slechts een eerste actie was in de opbouw van ons verzet van onderuit tegen haat en terreur. Verschillende sprekers verbonden dit met het syndicale actieplan en de strijd tegen de besparingen. Om jongeren een toekomstperspectief te bieden en ze deel van de samenleving te laten zijn, moet er immers geïnvesteerd worden in onderwijs, werkgelegenheid, huisvesting, … Dat is de enige manier waarop fundamentalisme kan geïsoleerd worden. Het huidige besparingsbeleid vergroot de problemen, geen enkele vorm van repressie kan dat vermijden. Ook het buitenlandse beleid, waarbij we op basis van leugens meegetrokken werden in oorlogen in Irak of Afghanistan, draagt bij tot het vergroten van spanningen en moet veranderen.

De optocht in Mol was geslaagd, het bracht mensen van diverse achtergronden samen en zorgde voor discussie over hoe we tot verandering kunnen komen. Het smaakt naar meer.

Enkele foto’s door Liesbeth:

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie