Extreem rechtse dreigbrief bij de VRT

Naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in Antwerpen kwam een dreigbrief aan bij de VRT. Bij de brief zat een kogel. De anonieme briefschrijver feliciteert de dader van de moorden in Antwerpen en schrijft dat het volgende slachtoffer voormalig Remmery-zaakvoerder Rik Van Nieuwenhuyse moet zijn.

Jan Van Olmen

Van Nieuwenhuyse kwam vorig jaar in het nieuws toen hij, na een reeks anonieme dreigbrieven, weigerde een Marokkaanse werkneemster met een hoofddoek aan de deur te zetten. Intussen werkt Van Nieuwenhuyse niet meer voor Remmery. Net zoals de brieven in de zaak-Van Nieuwenhuyse is deze brief ondertekend met NVV, wat zou staan voor Nieuw Vrij Vlaanderen. De VRT directie heeft contact opgenomen met het parket.

Deze situatie laat zien dat de golf van racistisch geweld die we de afgelopen weken hebben gezien een aansporing is voor skinheads en extreem-rechtse individuen.Alhoewel het Vlaams Belang niet direct kan worden verantwoordelijk gesteld voor de moorden, is het duidelijk dat de jarenlange haatcampagnes en “Far-West”-mentaliteit van deze partij en haar mandatarissen een voedingsbodem creëren voor geweld en terreur. Onlangs waren ook op verschillende extreem-rechste sites boodschappen te lezen waarin de schuttter van de racistische moordpartij in Antwerpen als een held werd vereerd.

De ziekelijke leugens van het Vlaams Belang

Onlangs stelde VB-voorzitter Vanhecke in de Zevende Dag dat zijn partij nooit heeft opgeroepen tot geweld of haat (sic!) en dat de andere politieke partijen de huidige situatie misbruiken om het VB in een slecht daglicht te stellen. Wanneer we deze uitspraak met de realiteit vergelijken kunnen we enkel vaststellen dat het om zielige leugens gaat: extreem rechtse groeperingen zoals Voorpost, Were Di … vormen reeds jarenlang een deel van het VB. Bij NSV-betogingen is Voorpost steeds paraat als ordedienst (of beter gezegd als knokploeg). Voorpost leider Luc Vermeulen is in VB kringen een gekend en gerespecteerd man. De uitspraken van VB’er Paul Beliën lieten weinig aan de verbeelding over en ook Dewinter formuleerde op een recente veiligheidsmeeting van het VB enkele harde uitspraken inzake “zelfverdediging”.

In tegenstelling tot de houding van de traditionele partijen is het nodig dat we een duidelijk standpunt innemen, we mogen ons niet beperken tot morele verontwaardiging: de strijd tegen het Vlaams Belang en de afschuwelijke gevolgen van hun neofascistische retoriek kan enkel zinvol en succesvol zijn als we die strijd koppelen aan een duidelijk links alternatief tegenover de neoliberale politiek en de verburgerlijkte sociaal-democratie. Want aan die zaken dankt het VB haar succes.

Delen: Printen: