Handen af van onze openbare diensten! Campagne van ACOD LRB in Brussel

lrbbxlDe ACOD LRB (Lokale en regionale besturen) startte een campagne tegen het besparingsbeleid. De campagne wil in de delegaties van ACOD LRB in Brussel discussies voeren, onder meer op basis van een brochure. De brochure wordt verspreid en gaat gepaard met een discussie over de inhoud ervan. Op deze manier wil de vakbond het zelfvertrouwen van het personeel versterken om de strijd voor de openbare diensten te voeren. De gevestigde partijen en hun media stellen steeds dat er geen alternatief is. We moeten onze eigen campagnes en discussies opzetten om onze alternatieven te ontwikkelen en te verdedigen.

De brochure wijst op de gevolgen van het beleid voor het personeel in de gemeenten en steden en voor de gebruikers van deze diensten. Een verslechtering van de gemeentediensten, jobverlies, … De brochure concludeert: “De geschiedenis leert ons dat alle sociale overwinningen na arbeidersstrijd zijn verworven; we kregen ze niet cadeau van het patronaat of de regeringen. Laten we efficiënte krachtsverhoudingen opbouwen en alle werkers, met en zonder job, werklieden en gebruikers van de openbare diensten verenigen in de strijd tegen bezuinigingen in onze gemeenten en voor kwaliteitsvolle openbare diensten!”

Het bevestigt de noodzaak van een vervolg op 15 december en het actieplan en dit niet alleen op de kabinetten bij de ministers, maar op straat, op de werkvloer en in direct contact met de gebruikers. Deze campagne binnen de openbare diensten in Brussel kan immers samengaan met de opbouw van een algemene beweging in de samenleving. Door met elke sector onze eisen verder uit te werken binnen het kader van een gezamenlijke strijd tegen alle gevolgen van het besparingsbeleid, kunnen we ons alternatief verder verfijnen.

De crisis van het kapitalisme laat geen ruimte voor een verbetering van onze levens- en arbeidsvoorwaarden. De beperkte aanpassingen die we op basis van onderhandelingen kunnen bekomen, dreigen doorgeschoven te worden naar andere werkenden of naar andere maatregelen die ons opnieuw raken. Het establishment is immers vastberaden in de poging om ons voor de crisis te laten opdraaien.

ACOD LRB hield in Brussel na de betoging van afgelopen woensdag een algemene vergadering. Daar werd een motie gestemd om binnen ACOD aan te dringen op stakingsacties in de publieke sector. Daarmee wil de vakbondsafdeling vermijden dat enkel op onderhandelingen wordt ingezet. De vakbondsafdeling stelt ook dat het actieplan dat met de staking van 15 december eindigde een vervolg nodig heeft. Deze motie geeft aan dat de strijd wellicht opnieuw zal opgestart worden in de komende periode.

Dat kan het beste door niet per sector te strijden. De kracht van het actieplan eind 2014 was net dat we allemaal samen in actie gingen en dat over sectoren en vakbonden heen. De campagne van ACOD LRB in Brussel en de motie van afgelopen woensdag vormen een goede gelegenheid om de discussie over een nieuw actieplan te voeren. Een tweede actieplan dat groter en harder is, kan de rechtse regering stoppen.

PDF van de brochure

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Reacties zijn gesloten.