Leuven: repressie tegen anti-racisten

Terwijl het volledige politieke establishment vandaag probeert om zichzelf een anti-racistisch imago toe te meten, wordt overgegaan tot de vervolging van anti-racisten die in Leuven pamfletten hebben verspreid voor een betoging. Verschillende militanten werden de afgelopen maanden opgepakt omdat ze pamfletten uitdeelden. Nu riskeren we een boete van 250 euro wegens de uitoefening van ons democratisch recht op vrije meningsuiting.

Wie in Leuven actie voert tegen het neoliberale beleid dat voor werkloosheid, groeiende armoede en werkonzekerheid zorgt, komt steeds meer politierepressie tegen. De laatste maanden werden verschillende leden van de LSP die ons maandblad verkochten, of zelfs gewoon pamfletten uitdeelden op straat, door de politie meegenomen.

Recent ontvingen twee LSP-leden een brief van de stad. Ze zouden een boete riskeren tot mogelijk 250 euro! Wat was hun misdaad? Ze hadden pamfletten uitgedeeld in de Tiensestraat tegen het asociale beleid van privatiseringen, toenemende flexibiliteit, aanvallen op onze koopkracht,… en dit zonder voorafgaande toestemming van het stadsbestuur!

Ook in de beweging tegen het Generatiepact zagen we dat de democratische rechten van de arbeidersbeweging het hard te verduren kregen. De patroons dreigden keer op keer met gerechtelijke dwangsommen tegen stakingspiketten. Wil de SP.a – samen met de CD&V in een coalitie in Leuven – net als in de beweging tegen het Generatiepact gezien worden als tegenstander van rechten die de arbeiders door strijd hebben afgedwongen?

Lopen ABVV- of ACV-militanten die aan een Leuvens bedrijf pamfletten uitdelen straks ook het gevaar om boetes aan hun been gelapt te krijgen van het stadsbestuur?

De LSP laat haar campagnes niet bepalen door dure reclamebureaus, zoals de traditionele partijen. Dat willen we niet en daar hebben we de middelen niet voor. De LSP kan enkel op straat – in de wijken, aan bedrijven, scholen,… – met arbeiders en jongeren in discussie gaan over onze ideeën, om hiervoor sympathie te winnen en onszelf en de arbeidersbeweging te versterken.

De Leuvense LSP-afdelingen zullen duizenden pamfletten verspreiden in de wijken, verschillende bedrijven, de universiteit (met de Actief Linkse Studenten),… en rondgaan met een petitie om deze repressie breed aan te klagen. Historisch was het de arbeidersbeweging die door strijd het recht op vrije meningsuiting, vrijheid van vergadering, drukpers,… heeft afgedwongen. Zijn de SP.a en Tobback dat vergeten?

Werk mee met onze petitie, haal steun op onder vrienden en kennissen, of word lid van LSP.

Contacteer ons: e-mail: leuven@lsp-mas.be

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist