Geweld in Brugge. Turnhoutse skinhead onder voorwaarden vrij speelt binnenkort op concert in Veldegem

Vorig weekend werden een zwarte man en een vriend met rastakapsel in Brugge in elkaar geslaan nabij het extreem-rechtse skinhead café ‘De Kastelein’. Er werden vijf skinheads opgepakt, twee daarvan kwamen vrij onder voorwaarden. Eén van hen is de 20-jarige Bjorn V. uit Turnhout. Die is betrokken bij de groep ‘Short Cropped’ die begin juni optreedt met ‘Les Vilains’ (de groep van de café-uitbater van ‘De Kastelein’) in een zaal in Veldegem die in handen van de gemeente Zedelgem is.

De Turnhoutse skinhead is geen onbekende. Begin 2004 waren er heel wat problemen met neo-nazi geweld in deze stad. In het lokale jeugdhuis werden Blokbuster-leden aangevallen (6 februari 2004) en was er een aanval op een hiphopfeest (7 februari). Bij dat laatste incident werden 10 skins opgepakt door de politie. Op 20 mei 2004 was het opnieuw zo ver en trok een groep extreem-rechtse skinheads door Turnhout waarbij ze een spoor van vernieling achterlieten. Ook daar werden 7 skins opgepakt. Op 18 september 2004 organiseerden wij een betoging tegen fascistisch geweld in Turnhout. Tevens werd in het jeugdhuis opgetreden tegen de aanwezigheid van de neo-nazi skins.

Een aantal neo-nazi skinheads in Turnhout verzamelden zich rond de groep ‘Short Cropped’ (letterlijk: "kort gesneden", wat over hun haar gaat). Die groep treedt geregeld op in ‘De Kastelein’ in Brugge en heeft nauwe contacten met Blood&honour Midgard. In hun muziekteksten pleiten ze voor een blank Vlaanderen, "Skinheads from Flanders,the patriotic kind,proud to be flemish and proud to be white!!". Omwille van de problemen in Turnhout ("we krijgen toch altijd maar ambras", aldus Bjorn) trokken de mensen van Short Cropped geregeld naar Brugge om de Kastelein te bezoeken.

Deze groep zou op 10 juni optreden in Veldegem (zie affiche). Ze zouden er het podium delen met onder meer ‘Les Vilains’, de groep van ‘suck’, de uitbater van het Brugse skinhead café ‘De Kastelein’. Zal hiertegen worden opgetreden en legt de gemeente Zedelgem er zich bij neer dat in haar sportzaal dergelijke groepen komen optreden?

Delen: Printen: