Nieuw geval van racistisch geweld in Antwerpen leidt tot twee dodelijke slachtoffers

Antwerpen werd vandaag opgeschrikt door een neo-nazi die verschillende schoten loste in de binnenstad. Daarbij kwamen twee mensen om en viel een gewonde. Een vrouw en een kind werden doodgeschoten, de vrouw was kleurlinge. Ook de gewonde vrouw was een migrante. De dader had neo-nazistisch materiaal op zak.

De dader, een 18-jarige neo-nazi, schoot eerst op een Turkse vrouw die gewond werd. Hij vluchtte daarop door de binnenstad waar hij naar verluidt op verschillende plaatsen nog extra munitie had verstopt. In de binnenstad schoot hij ook op een jonge kleurlinge die er met een kind wandelde. Zowel de vrouw als het kind kwamen om.

Een politie-agent slaagde erin de neo-nazi tot stilstaan te brengen en schoot deze in de buik toen hij een verdachte beweging maakte. Momenteel ligt de dader nog in het ziekenhuis. Toen de neo-nazi was neergeschoten, werd neo-nazistisch propagandamateriaal bij hem teruggevonden. Dat hoorden we van een ooggetuige die ter plaatse was op het moment van de feiten.

Over de dader is nog niet veel bekend. Wij weten alvast dat de extreem-rechtse skinhead-scène in Antwerpen bijzonder beperkt is. De radicale neo-nazi’s zijn er bijzonder marginaal en niet goed georganiseerd. Recent was er wel nog een herdenking van de geboortedag van Hitler door Blood&Honour ‘Nordland’ (de Antwerpse regio) met naar eigen zeggen een 100-tal aanwezigen uit heel België en Nederland. Maar in het algemeen zijn er weinig georganiseerde activiteiten of bijeenkomsten van neo-nazi’s in Antwerpen. In bepaalde kleinere steden is dat eerder het geval.

Uiteraard zijn wij geschokt door dit blinde geweld in de Antwerpse binnenstad. We betuigen ons medeleven met de familie van de slachtoffers en wensen de gewonde vrouw een spoedig herstel toe.

Daarnaast herhalen we ons standpunt naar aanleiding van de racistische aanslag in Brugge. Daarbij maakten we de vergelijking met de opmars van extreem rechts en racistisch geweld in Rusland. We schreven hierover: "In Rusland en elders in Oost-Europa is er de afgelopen jaren een sterke toename geweest van racistisch geweld. De crisis van het kapitalisme zorgt er voor dat een groeiend deel van de bevolking geen enkele band meer heeft met de maatschappij en, bij gebrek aan een alternatief, schijnoplossingen opneemt. Dat verklaart de groei van groepen met extreem gewelddadig gedrag en de groei van de steun voor neo-nazistische opvattingen. De strijd tegen het racistisch geweld moet georganiseerd worden. Dat kan door ons te verdedigen en alle geweld aan te klagen, maar het zal evenzeer moeten gekoppeld worden aan de strijd voor een samenleving waar er geen voedingsbodem is voor uitwassen zoals neo-nazistisch geweld."

Lees ook:

> Racistisch geweld in Brugge: “geen overlast”?

> Racistisch geweld in Brugge na neo-nazistische optredens

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist