Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



1% rijksten even rijk als 99% armsten
Voorheen was het cijfer bekend dat de 85 rijksten ter wereld evenveel vermogen hadden als de armste helft van de wereldbevolking. Dit cijfer kwam van Oxfam die het nu al moet bijstellen. Het aantal rijksten wordt beperkt tot 80. In 2010 waren er nog 388 superrijken nodig om aan het vermogen van de armste helft van de bevolking te komen, nu zijn het er nog 80. “Die tachtig rijken zagen hun vermogen de voorbije vijf jaar verdubbelen, terwijl het gezamenlijke vermogen van de armste helft in vergelijking met 2009 ter plaatse bleef trappelen”, wist De Standaard maandag te melden. Er wordt ook gewezen op cijfers van Credit Suisse: “In 2009 bezat het rijkste 1 procent nog 44 procent van de rijkdom ter wereld. Dat steeg vorig jaar naar 48 procent.”



Jaloezie
In dezelfde editie van De Standaard, op dezelfde pagina, staat een veel groter artikel waarin Karel Van Eetvelt van Unizo aan het woord wordt gelaten. Onder de titel “Vakbonden stimuleren jaloezie” – inderdaad, het zijn niet die superrijken die dit doen – haalt hij uit naar de vermogensbelasting. “De vakbonden stimuleren jaloeziegevoelens. Als zoiets begint te primeren op het waarderen en respecteren van het succes van een ondernemer, dan wordt het opletten”. Nochtans moet Van Eetvelt erkennen dat ook zijn leden, kleine ondernemers, een probleem hebben met het feit dat grote vermogens te weinig bijdragen. Zijn het jaloeziegevoelens? Alleszins schrijft De Standaard: “Een recente rondvraag bij 2.500 Unizoleden geeft aan dat bij ook de achterban van Van Eetvelt het ongenoegen groot is over de verhalen van grote vermogens (meer dan twee miljoen euro) die erin slagen om weinig belasting te betalen. Zo’n driekwart vindt dat de grote vermogens te weinig bijdragen, blijkt uit de enquête die werd georganiseerd in de periode dat de verhalen over LuxLeaks de ronde begonnen doen.” Wanneer zal je eens luisteren naar je eigen leden, meneer Van Eetvelt?


Stekkertjetrek
ACV-militant Jon schreef maandag op zijn facebook: “Actie aan nieuwjaarsreceptie OpenVLD. Ik vroeg Alexander De Croo of hij aub nog eens de stekker er kon uittrekken, maar hij was not amused. “Jullie zouden beter luisteren naar jullie voorzitter Marc Leemans en geen actie voeren!”, was het antwoord. Ik probeerde nog uit te leggen wat het subtiele verschil is tussen massale industriële actie en een ludieke protestactie, maar hij was al verdwenen, op zoek naar een glas champagne en minder kritische meningsuiters.”


Terreur in de Aldi
Het Nieuwsblad schreef dinsdag: “Vrijdag 9 januari zal de werknemers van het bedrijf Aldi Marché in het Franse Dammartin-en-Goële altijd bijblijven. De medewerkers werden die dag geëvacueerd toen de broers Kouachi in de buurt een gijzelingsactie voerden, moeten nu hun verloren werkuren inhalen. De werknemers en de vakbonden reageerden woedend op dat besluit van de directie van de supermarktketen. Dat melden verschillende Franse media dinsdag. De medewerkers van de winkel in Dammartin-en-Goële werden 9 januari geëvacueerd omdat de broers Kouachi, de daders van de aanslag op Charlie Hebdo, zich in een nabijgelegen drukkerij verschansten, op tientallen meters van de supermarktketen. Een deel van de werknemers kreeg door de gijzeling geen toegang meer tot de deuren van het bedrijf, anderen werknemers werden in de namiddag dan weer geëvacueerd door de veiligheidsdiensten. Vier werknemers die avonddienst hadden konden niet bij de winkel komen. Aldi Marché beschouwt dat als een vakantiedag en zij moeten de hele werkdag van zeven uur inhalen.”



Nederlandse studiebeurzen afgeschaft
Om ook hier studenten met een onhoudbare schuldenberg op te zadelen, voert de Nederlandse regering de studiebeurs af. Studenten moeten maar geld lenen, luidt de logica. Het parlement heeft de maatregel dinsdagavond goedgekeurd. Het inschrijvingsgeld in Nederland ligt een pak boven dat van ons land, er zijn bedragen tot 15.000 euro. De studiebeurzen die dit moesten compenseren worden nu afgeschaft. De maatregel moet 800 miljoen tot een miljard euro opbrengen. Minister Bussemaker van de sociaaldemocratische PvdA stelde dat het geld zal dienen om de ‘kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.’ Blijkbaar is er wat verwarring tussen elitair en kwaliteitsvol onderwijs. Feit is dat Nederlandse studenten voortaan een grotere schuldenberg zullen opbouwen, het zal al gauw om een extra schuld van 12.000 euro per student gaan.


N-VA-ambras in Deurne
Er zijn wel meer gemeenten waar de meerderheid met N-VA sinds de lokale verkiezingen van 2012 op springen stond. De N-VA blijkt heel goed te zijn in het splitsen, vooral van zichzelf. Dat het bestuur van het Antwerpse district Deurne nu zijn meerderheid verliest, is echter wel opmerkelijk. Dit is immers de thuisbasis van niemand minder dan de grote leider himself. In het district waar De Wever gehuisvest is, stapt een verkozene uit de partij uit protest tegen de houding van de districtsvoorzitter. Hij stelde in Gazet van Antwerpen afgelopen dinsdag: “Ik ben het gesjoemel van districtsvoorzitter Peter Wouters beu. Hij probeert van de lokale afdeling zijn privébedrijf te maken en daar heb ik echt genoeg van. De gewezen vertegenwoordiger van schoonmaakproducten maakt er in Deurne echt wel een vuil boeltje van.” N-VA haalde in Deurne 13 van de 29 verkozenen en vormde met de verkozenen van Open Vld en CD&V (die elk één zetel wisten te halen) een meerderheid.



Islamfundamentalisten versus homo’s
Vorig weekend schreef De Standaard: “De terreurgroep Islamistische Staat heeft opnieuw twee homo’s van het dak van een hoog gebouw gegooid. (…) Vandaag doken op Twitter foto’s op waarop te zien is hoe twee mannen in de Iraakse stad Mosul van een hoog gebouw naar beneden worden gegooid. Wellicht gaat het om twee homo’s. Op het plein voor het gebouw staan tientallen mensen toe te kijken. Homoseksualiteit is onder de sharia, die IS opgelegd heeft in Irak en Syrië, een ernstig misdrijf. Met zware straffen en publieke executies wil IS de inwoners van het kalifaat in het gareel houden. Eind vorig jaar had IS al een eerste homo van een gebouw gegooid in haar bolwerk Raqqa. Volgens een fanatieke interpretatie van de islam moeten homo’s als straf met hun hoofd naar beneden van het dak worden gegooid.”



Katholieke fundamentalisten tegen homo’s
De Antwerpse bisschop Bonny had gezegd dat hij openstaat voor holebi’s in de katholieke kerk. De katholieke fundamentalisten die op 16 mei een ‘mars voor het gezin’ plannen, spraken zich uit deze ketter. Ze hielden op 4 januari een protestactie voor de Antwerpse kathedraal. Onder de aanwezigen leden van KVHV (herkenbaar aan hun pet en das) maar evengoed gekende extreemrechtse militanten. Of er gezien de gelijklopende standpunten een samenwerkingsverband met IS wordt overwogen, is niet duidelijk.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig