Geert Bourgeois: “Ik geloof in de kracht van een elite”

Bij de verkiezingen hanteerde N-VA de slogan ‘De kracht van verandering’. Dit werd nu aangevuld met de slogan ‘Motor van vooruitgang’, om de N-VA als beleidspartij te profileren. De verandering en vooruitgang hebben betrekking op de rijksten in de samenleving, de elite waar de N-VA-gezinde studenten van KVHV zo graag naar verwijzen.

Blijkbaar wordt dit elitaire standpunt ook gedragen door de partijleiding zelf. Deze week sprak Geert Bourgeois bij de Franstalige ondernemers van de zakenclub Cercle Lorraine. Op 6 januari was daar nog de controversiële reactionair Eric Zemmour te gast.

Zelf waren we er niet bij, maar de zakenkrant De Tijd vond wel de ruimte om een journalist naar de toespraak van Bourgeois te sturen. Deze journalist noteerde in de krant van afgelopen vrijdag volgende woorden van Bourgeois: “Ik besef dat ik hier voor een elite spreek. Maar ik geloof in de positieve kracht van een elite. U hebt allen grote verantwoordelijkheden, ik zou u willen vragen die verantwoordelijkheid te blijven opnemen.”

Terwijl Kris Peeters de vakbondsleiders overtuigde van de goede bedoelingen van de regering, leidde MR-kopstuk Reynders de Vlaamse minister-president in voor het publiek van Franstalige ondernemers. De Vlaams-nationalist Bourgeois voelde zich daar volgens De Tijd opmerkelijk goed thuis. Op een bijeenkomst van Vlaamse vakbondsmilitanten zou dat veel minder het geval zijn. Het geeft aan waar de prioriteiten liggen.  Klein detail: de inkom voor de toespraak van Bourgeois bedroeg 50 euro voor leden en 145 euro voor niet-leden.

Bourgeois kreeg een stevig applaus met zijn pleidooi om stakingen via gerechtelijke weg te breken. De sociale acties van het najaar waren volgens de N-VA’er een “catastrofe” met “verregaande gevolgen.” Hij stelde dat de stakingen onverantwoord waren en dat het besparingsbeleid de enige optie is en dat er wat hem betreft 2.000 Vlaamse ambtenaren moeten verdwijnen. We stellen ons de vraag hoe de vakbondsleiders door Kris Peeters overtuigd werden van welke goede bedoelingen van de regering?

Deze regering rijdt voor de rijken. De vooruitgang wordt beperkt tot de elite, diegenen waar N-VA’ers als Geert Bourgeois zich thuis bij voelen. Van deze regering vallen geen toegevingen voor de meerderheid van de bevolking te verwachten. Het zal nodig zijn om het actieplan van voor de kerstvakantie verder te zetten. Als de vakbondsleiders het momentum laten voorbijgaan, staan Bourgeois en co al klaar met volgende aanvallen zoals de suggestie van een beperking van het stakingsrecht al aangeeft.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie