Helft van Ieren registreert zich niet voor waterbelasting

Naar een massale boycotcampagne

waterchargeDe gehate nieuwe waterbelasting in Ierland leidde eerder tot massale mobilisaties, zowel op lokaal als nationaal vlak. Het zorgde ook al voor politieke verschuivingen, bij een recente tussentijdse verkiezing in Dublin South West raakte Paul Murphy van de Anti-Austerity Alliance (en lid van de Socialist Party) zo in het parlement verkozen.

De Socialist Party en Anti-Austerity Alliance pleiten voor een massale niet-betalingscampagne. Ze worden daarin gevolgd door de Ierse bevolking. Op drie weken van de deadline om zich te registreren, heeft amper 51% van de Ieren dat ook effectief gedaan. Dat bleek uit cijfers die Irish Water zelf gaf aan parlementsleden.

Ruth Coppinger, verkozene van de Socialist Party en de Anti-Austerity Alliance, verklaarde hierop: “Los van de twijfel die velen hebben bij cijfers die van Irish Water komen, wijzen deze cijfers op een probleem. De cijfers zijn een probleem voor zowel de regering als Irish Water. Slechts 51% (769.000) van de 1;5 miljoen belastbare gezinnen hebben de formulieren volledig ingevuld en teruggestuurd. Dit omvat ook mensen die zich registreerden voor het begin van de massabeweging tegen de waterbelasting en anderen die zich wel registreerden maar niet van plan zijn om te betalen. Er is duidelijk een boycot op komst.

“Irish Water stuurde 2,1 miljoen formulieren en beweert date r 984.000 terugkwamen, waarvan 200.000 van mensen die de belasting niet moeten betalen en 15.000 formulieren die uit protest werden teruggestuurd maar niet in orde zijn. Er blijven dus 769.000 registraties over op 1,5 miljoen gezinnen die de belasting zouden moeten betalen.”

Parlementslid Paul Murphy stelde: “De boodschap aan de regering is dat hun toegevingen niet volstaan. De bevolking is al bij het registratieproces bezig met een boycot. De echte verwerping van de belasting zal helemaal duidelijk zijn eens de facturen verstuurd worden maar niet betaald worden. We zullen campagne voeren om op georganiseerde wijze deze belasting niet te betalen als de facturen vallen in april en mei.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie