Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Pijnlijk
De repressieve aanpak van vluchtelingen in Europa leidde eerder al tot kritiek. Maar nu wordt een toch wel heel erg pijnlijke maatregel genomen. De Morgen schreef woensdag: “De West-Duitse stad Schwerte wil vluchtelingen in een voormalig filiaal van het beruchte concentratiekamp Buchenwald onderbrengen. Leden van het stadsbestuur brachten vandaag een bezoek aan de oude barakken van de kampbewakers van het concentratiekamp Schwerte-Ost. Een deel van de omheiningen is nog bewaard, maar de prikkeldraad is verdwenen. De donkerrode bakstenen van de barakken zijn wit geschilderd, niets herinnert nog aan de geschiedenis van het concentratiekamp, waar tijdens nazi-Duitsland de grootste reparatieplaats van de spoorwegen was gevestigd. Politici en ambtenaren willen voorlopig nog geen commentaar kwijt over het plan. De vluchtelingenraad van Noord-Rijnland-Westfalen beticht de verantwoordelijken van ongevoelig gedrag en is zelf voorstander van een oplossing met containers.”


Lonen van ministers
Jobat publiceerde een interessant overzicht van de lonen van de ministers en staatssecretarissen. Het schreef: “De lonen van de regeringsleden zijn onder te verdelen in 3 categorieën. Het brutojaarsalaris voor de eerste minister en zijn vice-premiers bedraagt 227.000 euro. Voor de ‘gewone’ ministers is een bedrag van 223.000 euro in de jaarbegroting ingeschreven. Staatssecretarissen krijgen jaarlijks 212.000 euro bruto. Naast het basissalaris hebben onze regeringsleden ook een vaste maandelijkse onkostenvergoeding, onder meer voor representatiekosten en logies. Premier Michel en zijn vice-premiers zien hun salaris maandelijks aandikken met bijna 2.000 euro. De maandelijkse onkostenvergoeding voor ministers en staatssecretarissen bedraagt 1.616,44 euro, bevestigen verschillende kabinetten. Die onkostenvergoeding is belastingvrij, wat niet geldt voor het basissalaris. De regeringsleden hebben ook recht op een dienstwagen met chauffeur. Of ze kunnen kiezen om hun eigen wagen te gebruiken, en dan krijgen ze een kilometervergoeding.” Netto (berekend op basis van een alleenstaande zonder gezinslast en zonder rekening te houden met andere inkomsten) gaat het om 10.786 euro per maand voor de premier en zijn vice-premiers, 10.482 voor gewone ministers en 10.039 euro voor staatssecretarissen. En u?



28% heeft geen spaargeld
Met ruim 10.000 euro netto per maand is het geen probleem om te sparen. Voor de doorsnee werkende is dat andere koek. De Tijd online schreef woensdag: “28 procent van de volwassen Belgen zegt geen spaargeld te hebben, blijkt uit een enquête van ING over geld en sparen in 13 Europese landen. Daarmee scoort ons land beter dan Frankrijk en Duitsland, maar slechter dan Nederland. De peling bevestigt dat de Vlamingen rijker zijn dan de Walen. In Vlaanderen heeft 21 procent van de ondervraagden geen spaargeld, in Wallonië is dat 40 procent en in Brussel 27 procent. 37 procent van de Belgen zegt persoonlijke schulden te hebben. Daarmee bedoelt ING schulden met uitzondering van hypothecaire kredieten.” En dan nog een opmerkelijke vaststelling: “Vier Belgen op de tien hebben de jongste drie maanden hun financiële situatie zien verslechteren. Op dat punt scoort België slecht. Alleen in Italië, Frankrijk en Spanje hebben nog meer respondenten hun financiële toestand zien achteruitgaan.” Reeds 71% van de Belgen heeft zijn uitgaven verminderd, er werd het meest bespaard op “vrijetijdsactiviteiten als bioscoop, etentjes en sport (48%), vakantie (42%) en kledij en persoonlijke verzorging (41%).”



In naam van de vrijheid
Yves Desmet van De Morgen was een van de vele stemmen die opmerkte dat er in naam van de bescherming van de vrije meningsuiting al gauw een loopje wordt genomen met democratische vrijheden en rechten. Woensdag schreef hij: “Alle specialisten van veiligheidsdiensten in zowat alle Europese landen zijn het er over eens dat een raid zoals die op de redactielokalen van Charlie Hebdo – overigens een locatie die extra beschermd en beveiligd was – zo goed als onmogelijk te voorkomen is. Maar toch beweren verantwoordelijken dat zij de gouden oplossing hebben. Door meer repressie, meer controle, minder vrijheden en rechten. Dat dit gebeurt in de nagedachtenis van de laatst overgebleven libertijnse denkers van mei ’68, in de naam van zij die genadeloos met deze maatregelen de draak zouden hebben gestoken, is een recuperatie van een ongezien cynisme. Sinds de aanslagen op het World Trade Center, straks veertien jaar geleden, heeft de Europese Unie alleen al een kleine 250 maatregelen en richtlijnen in de strijd tegen het terrorisme aangenomen, blijkbaar niet allemaal even efficiënt. Telkens opnieuw worden in de naam van de bescherming van vrijheden en privacy diezelfde vrijheden en privacy steeds weer een beetje verder ingeperkt.”


Piket bij een depot in Londen. Foto: Paul Mattson
Piket bij een depot in Londen. Foto: Paul Mattson

Historische busstaking in Londen
Voor het eerst was er een gezamenlijke actie van het personeel van alle 18 private busbedrijven in Londen. Dinsdag legden ze het werk neer om gelijke voorwaarden te eisen. Met een verdeel-en-heerspolitiek worden de lonen en arbeidsvoorwaarden vandaag naar beneden getrokken, terwijl de werkdruk steeds toeneemt. Voor kerstmis was er een referendum onder het personeel, waarbij 86% voor stakingsactie stemde. De publieke steun voor de acties is eveneens groot.

Video waarop een stakende buschauffeur tekst en uitleg geeft:



Dewinter wil hoofddoekverbod achter stuur
Het was even geleden dat we nog iets van Filip Dewinter vernamen. Zijn nieuwe partijvoorzitter, de kleine Dewinter, stelde eerder dat zijn grote voorbeeld zich gedeisd moest houden om ruimte te laten voor de ‘nieuwe generatie’. Tom Van Grieken beweerde op internet ‘Charlie’ te zijn, maar zal het wellicht niet leuk gevonden hebben dat de hoofdredacteur van Charlie Hebdo op de tonen van De Internationale ten grave werd gedragen. Ondertussen houdt Filip Dewinter zich bezig met wat hem wakker houdt. Hij haalde de media met zijn wetsvoorstel om het rijden met een hoofddoek te verbieden. Het voorstel doet wat denken aan de regels die in pakweg Saoedi-Arabië gelden (waar vrouwen helemaal niet mogen rijden). Dewinter wil zich beperken tot een hoofddoek, een muts, pet of sjaal zouden wel mogen. Over een combinatie van muts, pet en sjaal sprak hij zich niet uit. Dewinter meent dat een hoofddoek het zicht zou hinderen. Het voorstel geeft vooral aan dat zijn eigen kortzichtige standpunten iedere mogelijkheid van inzicht hinderen. De oude cynische Dewinter is stilaan een karikatuur van zichzelf geworden.



MIA: scherpe rapster
Onderstaand interview met de bekende rapster M.I.A., zelf van Tamil afkomst, geeft aan dat ze bijzonder scherp is over de politieke situatie in Sri Lanka. M.I.A. is ook hier bekend van ‘Give Me All Your Luvin’ van Madonna waarop ze meespeelt.



Anti-fascistisch protest in Linz, Oostenrijk
Video van een antifascistische betoging in Linz afgelopen weekend.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig