Aanvallen op jonge arbeiders. Een getuigenis

Frankrijk

We spraken met Ines, een Franse arbeidster van 23 jaar die werd aangeworven met een “contract voor een nieuwe aanwerving” (CNE). De CNE is een contract dat sterk gelijkt op het CPE, het jongerencontract dat werd ingetrokken. Het enige verschil is dat de CNE geldt voor alle werknemers van kleine bedrijven (minder dan 20 werknemers) en al enkele maanden geleden werd ingevoerd.

Interview uit L’Egalité, ons Frans zusterblad

Hoe is dit CNE-contract aan je voorgesteld?

Het werd me niet voorgesteld, er werd me gezegd dat ik eerst een contract van bepaalde duur zou krijgen en daarna een contract van onbepaalde duur. Toen mijn contract moest vernieuwd worden, bleek het plots een CNE te zijn… Hetzelfde gebeurde met een jonge collega die samen met mij een leercontract had gekregen. Er werd ons geen uitleg gegeven, we merkten het enkel op toen we ons contract lazen.

Wat is het verschil tussen een CNE en een gewoon contract van bepaalde duur? Met een gewoon contract ken je de einddatum, met een CNE zit je op een schietstoel. Er is een constante druk om ontslagen te worden. De baas zei wel eens dat werknemers met een vast contract minder efficiënt zijn en dat hij met de CNE ten minste een drukkingsmiddel in handen heeft.

Meer werkdruk dus. Hoe vertaalt zich dat concreet voor jou?

Er is een constante druk en dat was van bij het begin stresserend. De zoon van mijn baas heeft me steeds lastig gevallen. Hij maakte avances en deed voorstellen die totaal niet door de beugel konden. Hierdoor voelde ik me erg ongemakkelijk. Ik deed echter alsof ik ermee kon lachen, uit angst om mijn job te verliezen. Ik probeerde dit spelletje af te remmen, maar het heeft me enorm gekwetst. Het kleineren en vernederen had een zware impact op mij, maar ook op mijn sociale omgeving.

Vorige week was je voor het eerst in twee jaar tijd een week afwezig wegens ziekte. Wat is er dan gebeurd?

Een collega belde me en zei dat de baas had gedreigd om me te ontslaan. Na mijn telefoontje om me ziek te melden, begon hij af te geven op mij. Uiteraard wou hij door die opstelling andere collega’s die een CNE-contract hebben bang maken. Mijn collega zei dat ik misschien beter eens naar mijn baas zou bellen, maar dat bleek een grote fout te zijn! Mijn baas zei dat hij sowieso altijd gaat werken, ook als hij ziek is.

Hij zette druk op mij om te werken ondanks het medisch getuigschrift. Enkele dagen later belde de moeder van mijn baas die ook in de zaak actief is. Ze vroeg me om op vrijdag toch te gaan werken. Wat gebeurt er dan als me iets overkomt op het werk? Wat gebeurt er met de sociale zekerheid die betaald wordt tijdens een ziekteverlof? Maar als ik niet ga en ik verlies hierdoor mijn job, hoe zal ik dan leven en mijn rekeningen betalen?

Wat heb je toen gedaan?

Ik voelde me compleet machteloos. Er wordt geprofiteerd van de situatie, van het gebrek aan werk en van de economische crisis om zo druk uit te oefenen. Ze willen dat we ons als makke lammetjes opstellen. Ik wil me nu informeren over mijn rechten. Als ik me kan verdedigen, kan ik mijn bazen op hun beurt onder druk zetten.

Delen: Printen: