Neoliberalisme = meer armoede. Ook in België

België wordt door de Verenigde Naties op de 9e plaats gerangschikt in de lijst van landen waar het goed is om te leven. Dat wordt gebruikt als argument om ons loonsverlagingen en andere aanvallen op onze levensstandaard op te leggen.

Nicolas Croes

Is ons land dan een paradijs voor de inwoners? Op een bevolking van 10 miljoen mensen, leeft 1,5 miljoen mensen in armoede. Officieel is 15% arm en dat in één van de rijkste landen ter wereld… In 1994 moesten 59.461 mensen beroep doen op de Voedselbank, in 2004 waren dat er reeds 104.000!

Op vlak van onderwijs zien we dat 1 jongere op 8 vroegtijdig de schoolbanken verlaat, zonder een diploma van secundair onderwijs. Het onderwijs wordt bovendien minder toegankelijk gemaakt, zodat de bedrijven meer ongeschoolde arbeiders ter beschikking zouden hebben.

Wie een job heeft, is niet langer zeker van een toekomst. Vandaag leeft 6% van de werkenden in armoede. Onder de zelfstandigen is dat zelfs 10%, ook daar is er dus heel wat armoede.

Terwijl de koopkracht van de arbeiders verdubbelde tussen 1958 en 1979, was er sindsdien geen vooruitgang. Vandaag zitten we nog steeds onder het niveau van 1979, terwijl de grote bedrijven in 2004 nog hun winsten zagen stijgen met 24% (volgens cijfers van de Nationale Bank).

Dat beleid wordt vandaag nog versterkt door neoliberale maatregelen van de Belgische regering.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist