Britse gemeenteraadsverkiezingen. Vier linkse socialisten verkozen

Bij de Britse gemeenteraadsverkiezingen van vorige donderdag werden vier linkse socialisten verkozen. Twee behielden hun zetel en twee kameraden veroverden een zetel. De Socialist Party nam met 19 kandidaten deel aan de verkiezingen en behaalde enkele goede resultaten. In Lewisham (Londen), Coventry (West Midlands) en Huddersfield (Yorkshire) behaalden we verkozenen. We publiceren een persbericht van de Socialist Party en de verkiezingsresultaten.

Jackie GrunsellLeden van de Socialist Party namen deel aan de verkiezingen onder de naam Socialist Alternative (het werd ons verboden om onze eigen naam te gebruiken) en als onderdeel van de campagne voor het behoud van de nationale gezondheidsdienst NHS in Huddersfield. Daarbij werd dokter Jackie Grunsell in Huddersfield verkozen. Haar hoge score doet denken aan de verkiezingen van 2001 toen in Wyre Valley een parlementslid werd verkozen voor een campagne tegen de sluiting van een ziekenhuis in Kidderminster.

Jackie behaalde 2.170 stemmen, een meerderheid van meer dan 700 stemmen, bij een opkomst van iets meer dan 49%.

De overwinning van Jackie komt er na een maandenlange campagne in Huddersfield en Kirklees tegen de dreiging om te besparen in het lokale ziekenhuis. Er dreigt zelfs een sluiting, wat leidde tot twee grote betogingen met duizenden deelnemers.

De campagne in Huddersfield slaagde erin om het extreem-rechtse BNP tegen te houden in dit district. Zonder onze campagne had die partij wellicht een veel hogere score behaald. Nu kreeg de BNP 564 stemmen.

Ian PageNaast Jackie werden drie andere leden van de Socialist Party verkozen als gemeenteraadsleden. In Lewisham (Londen) werden Ian Page en Chris Flood herverkozen. Een derde kandidaat kwam dicht bij een zetel. In Coventry St Michaels behaalde Rob Windsor een zetel en vervoegt hij Karen McKay en Dave Nellist in de gemeenteraad. Hierdoor wordt de Socialist Party groter dan de Liberal Democrats in Coventry.

De Socialist Party heeft nu zeven gemeenteraadsleden verkozen in Londen, Yorkshire en West Midlands. Daarnaast behaalden andere kandidaten van onze partij goede resultaten in vergelijking met vroegere verkiezingsdeelnames.Rob WindsorWe zagen daarnaast een consolidatie van onze steun in Coventry en Lewisham.

In Stoke-On-Trent verloor Paul Sutton zijn zetel in de gemeenteraad. Paul werd voorheen verkozen voor de Labour partij maar stapte uit die partij uit protest tegen het neoliberaal beleid. Hij sloot aan bij de Socialist Party, maar slaagde er niet in om zijn zetel te behouden.

De algemeen secretaris van de Socialist Party, Peter Taaffe, stelde: “De verkiezing van Jackie Grunsell, naast andere kandidaten van de Socialist Party en andere linkse activisten en onafhankelijke activisten rond thema’s zoals de NHS, is een positieve ontwikkeling en geeft aan wat het potentieel is voor een nieuwe massale arbeiderspartij. Ik ben er zeker van dat de verkiezing van Jackie op een belangrijk ogenblik komt in de strijd tegen de besparingen in de NHS. Het zal ons helpen om de acties tegen de besparingen nationaal te voeren waarbij de activisten rond dit thema samen met de vakbonden oproepen voor een algemene staking en betogingen om de NHS te verdedigen.”

Overzicht van onze resultaten

 • Coventry St Michaels. Rob Windsor: 1191 stemmen (40%). Rob is verkozen
 • Huddersfield Crosland Moor and Netherton. Jackie Grunsell: 2.176 stemmen (35%)
 • Lewisham Telegraph Hill. Ian Page: 1.118 stemmen (13,7%), Chris Flood 929 stemmen (11,3%) en Jess Leech: 821 stemmen (10%). Samen halen onze kandidaten 35%. Ian en Chris zijn verkozen
 • Stoke Abbey Green. Paul Sutton: 508 stemmen (17%)
 • Coventry Henley. Josie Kenny: 572 stemmen (16,9%)
 • Liverpool – Netherton and Orrell Bootle. Pete Glover: 338 stemmen (16%)
 • Newcastle Byker. Paul Owens: 289 stemmen (13%)
 • Coventry Sherbourne. Jason Toynbee: 357 stemmen (10%)
 • Coventry Whoberley. Ross Saunders: 338 stemmen (8,3%)
 • Coventry Lower Stoke. Dave Runnels: 292 stemmen (7,6%)
 • Walthamstow High St. Claire Buddle: 245 stemmen
 • Southwark Cathedral. Lois Austin: 231 stemmen
 • Wakefield East. Mick Griffiths: 231 stemmen (6,6%)
 • Manchester Wythenshawe. Lynn Worthington: 214 stemmen (8,7%)
 • Sheffield Graves Park. Calvin Payne: 206 stemmen
 • Southampton Bevois. Nick Chaffey : 157 stemmen (6,8%)
 • Delen: Printen: