Betogingen tegen migranten in Duitsland. Protest tegen Pegida en co opvoeren!

Gisteren waren er in verschillende Duitse steden grote betogingen tegen racisme. Zo waren er in Keulen meer dan 10.000 betogers, maar ook elders waren er duizenden manifestanten. De gelijktijdige betogingen tegen migranten waren een pak kleiner. Hieronder een artikel dat vorige week is geschreven door een lid van onze Duitse zusterorganisatie.
Een neonazi op een betoging van Pegida.
Een neonazi op een betoging van Pegida.

Op maandag 22 december bereikten de acties van de Duitse anti-migrantengroep Pegida (Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes) een voorlopig en triest hoogtepunt. Meer dan 15.000 mensen kwamen toen op straat in Dresden. Dat is heel veel, zelfs indien de organisatoren er meer hadden verwacht.

Artikel door Michael Koschitzki

Dit is een gevaarlijke ontwikkeling omdat het terrein wordt geëffend voor racistisch geweld en voor verdeeldheid onder de werkende bevolking. Onder het mom van protest tegen de islamisering wordt ingegaan tegen vluchtelingen en moslims. De voortrekkers van de groep doen aan een demagogisch opbod. Ze klagen over de slachtoffers van de terreur van Islamitische Staat maar organiseren tegelijk elke maandag betogingen tegen mensen die onder meer van de terreur van IS vluchten. Voor de leiders van Pegida is het enige doel het stimuleren van racisme. Dit racisme helpt enkel diegenen die echt verantwoordelijk zijn voor de woningnood, sociale onrechtvaardigheid en oorlog. Extreemrechts en allerhande neonazi’s voelen zich gesterkt en gaan in het offensief. Dat leidde reeds tot een toename van geweld en aanvallen, met onder meer een brandstichting in een vluchtelingencentrum in Vorra in de buurt van Nürnberg. Wat kunnen we hiertegen doen?

Het protest tegen Pegida versterken!

Er zijn in heel het land acties tegen Pegida en co. In Dresden waren er op 15 december zowat 9.000 betogers tegen Pegida, op 22 december waren het er nog 4.500. Ook in andere steden waren er acties. De grootste actie was deze in München met 25.000 aanwezigen onder de slogan: “Vluchtelingen zijn welkom. Samen tegen Pegida, racisme en haat.” Pegida kreeg snel navolging, vooral op initiatief van neonazi’s en extreemrechtse activisten. Maar die hebben niet zoveel succes als het voorbeeld uit Dresden. Grote delen van de rechtse populistische AfD sprongen ook op de kar. De varianten die her en der opgezet worden, botsen telkens op protest en initiatieven om ze in de kiem te smoren.

Zo was er op 22 december niet alleen een betoging in München, maar waren er ook acties met meer dan 2500 aanwezigen in Bonn en 2.000 in Kassel. In Nürnberg was er een fakkeltocht. Tegenover de verdeeldheid van racisme is er nood aan eengemaakte strijd voor sociale verbeteringen. Tegelijk moeten argumenten naar voor gebracht worden tegen de haat die Pegida en co onder de bevolking verspreiden. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor de vakbonden en Die Linke, die voorlopig te weinig reageren. Ook waar er nog geen op Pegida gebaseerde acties zijn, kunnen er in januari antiracistische acties gehouden worden.

Zeker de vakbonden moeten toch begrijpen dat ze direct bedreigd worden door racisme en elke versterking van extreemrechts. Een grotere verdeeldheid op basis van afkomst ondermijnt de kracht van verzet door de vakbonden. Zo werken er bij Amazon, het distributiebedrijf waar stakingsacties plaatsvonden, personeelsleden die afkomstig zijn van ongeveer 50 verschillende landen. Tijdens die staking bij Amazon was er ook solidariteit uit Polen, van waaruit een deel van de verzending voor Amazon gebeurt. Als de collega’s verdeeld zijn, kunnen ze hun strijd niet winnen.

Massaal protest tegen Pegida en racisme is nodig en moet door de vakbonden ook op de werkvloer gemobiliseerd worden met discussies op militantenvergaderingen, verspreiding van pamfletten en discussies onder collega’s. In Kassel was er op een personeelsvergadering bij Volkswagen bijvoorbeeld al een discussie over de lokale variant van Pegida, Kagida. De vakbonden moeten ook vluchtelingen ondersteunen en samen met hen strijden. Het gaat vaak om mensen die in hun land van herkomst actief waren op syndicaal of politiek vlak. In Hamburg en Berlijn worden vluchtelingen al mee georganiseerd door de vakbonden.

Op de protestacties tegen racisme zijn er veel leden van die Linke. Dat zou overal het geval moeten zijn, wat mogelijk is indien de partijleiding een nationale campagne rond dit thema zou opzetten en van de strijd tegen rechts een prioriteit zou maken.

Racisme aan de wortels aanpakken

De racistische acties en vooroordelen tegenover vluchtelingen en migranten worden gevoed door de angst voor sociale achteruitgang, niet in het minst onder de zogenaamde middenklasse. Die angsten worden verder aangewakkerd met een hoop leugens over stijgende criminaliteit en dergelijke. Om daartegen in te gaan, kunnen we niet op de gevestigde media rekenen. Een aantal media proberen tegen Pegida in te gaan, maar populaire media zoals Bild gooien net extra olie op het vuur. Zo publiceerde de website van Bild een van de pot gerukt artikel over vermeende moslimgezangen in kerken. Het was goed voor de lezerscijfers. Tegenover deze propaganda is er nood aan een informatiecampagne met pamfletten en discussies in de wijken, scholen en bedrijven op basis van cijfers en feiten.

Anderzijds moet links ook antwoorden op de daadwerkelijke problemen. Pegida, AfD en co spelen in op de reële tekorten inzake huisvesting, slechte gezondheidszorg en problemen in het onderwijs. Daartegenover moeten we duidelijk maken dat de verantwoordelijkheid hiervoor bij Duitse politici en kapitalistische bedrijven moet gelegd worden, niet bij migranten.

Nationaal in het offensief

Om de dynamiek van Pegida, AfD en co te stoppen is het belangrijk dat de tegenprotesten overal groter worden als hun mobilisaties. Het volstaat ook niet om hun activiteiten te volgen en met protest te beantwoorden. Antifascisten, de linkerzijde en de vakbonden moeten ook zelf in het offensief gaan. Daartoe zou het nuttig zijn om een nationale actiedag te houden met een grote nationale betoging tegen racisme en voor sociale rechtvaardigheid en democratische rechten. Zo’n betoging zou mogelijk tienduizenden mensen bijeenbrengen. Dit zou ook de lokale protestacties versterken.

Staatsracisme en sociale afbraak bestrijden

Voor Pegida, AfD en co is het mogelijk om te groeien op basis van de tekorten en de sociale afbraak die de gevestigde partijen organiseren. Door debatten te houden over het economisch nut van migranten, krantenkoppen over vermeende luie Grieken, het gelijkstellen van hoofddoeken met terrorisme en repressie tegen vluchtelingen zijn de vooroordelen de voorbije jaren al aangewakkerd. Zelfs de Groenen die beweren op te komen voor vluchtelingen stemden in het parlement gewoon mee met de verstrenging van de asielwetgeving. En dat terwijl mensen ook vluchten van oorlogen die met Duitse wapens uitgevochten worden.

Vaak worden voormalige scholen of bejaardentehuizen omgebouwd voor de opvang van vluchtelingen. Het versterkt het idee dat er bij ons bespaard wordt omwille van de vluchtelingen. Staatsracisme en sociale afbraak zijn mee verantwoordelijk voor vooroordelen en steun voor groepen als Pegida.

Tegen deze achtergrond is het niet nuttig om in de strijd tegen Pegida een front te vormen met diegenen die verantwoordelijk zijn voor sociale afbraak, woningnood, lage lonen, alsook staatsracisme. Voormalige bondskanselier Gerhard Schröder riep op tot een ‘opstand van het fatsoen’. Dat is ironisch voor iemand die de grootste sociale afbraak uit de geschiedenis van de Bondsrepubliek heeft georganiseerd en nu op tal van loonlijsten van grote bedrijven staat. Zijn bijnaam was niet voor niets ‘kameraad van de bazen’. Schröder verwees naar de betoging in het jaar 2000 toen maar liefst 200.000 mensen op straat kwamen tegen racisme en antisemitisme. Toen al wezen we erop dat het ‘onfatsoenlijk’ is om “vluchtelingen te deporteren, sociale afbraak te organiseren en oorlog te voeren.” De ‘opstand van het fatsoen’ kon toen niet verhinderen dat extreemrechts zich versterkte, ondersteund door bescherming van de veiligheidsdiensten en tegen een achtergrond van ongenoegen en protest tegen de besparingsmaatregelen van Hartz IV.

Dergelijk protest van de regering is ongeloofwaardigheid en versterkt de twijfel waarbij mensen net in de armen van de racisten geduwd worden. De linkerzijde en de vakbonden moeten een eigen onafhankelijk antwoord bieden en zich niet richten op CDU/CSU en SPD. Duidelijk opkomen voor eengemaakte strijd van alle werkenden en werklozen voor hogere lonen, betere werkomstandigheden, betaalbare huisvesting en goede uitkeringen, … is de beste manier om extreemrechts, Pegida en racisme te bestrijden. De recente loononderhandelingen, zoals in de metaalsector, de publieke sector in de deelstaten en de sociale en educatieve sector, of nog strijd zoals bij Amazon en Kik, campagnes tegen dure huurprijzen en woningnood, … moeten gekoppeld worden aan de strijd tegen racisme waarbij het beleid van zowel de federale als de regionale regeringen wordt bekritiseerd.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie