Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Van dienstverlening naar dividenden
Het doel van vroegere openbare bedrijven als Bpost en Belgacom is niet langer om diensten aan de bevolking aan te bieden, maar wel om dividenden voor de aandeelhouders op te leveren. De vele saneringen op kosten van het personeel en de dienstverlening hebben binnen de neoliberale beurslogica effect. De Tijd schreef op 2 januari: “Bpost en Belgacom ontpopten zich onder nieuwe CEO’s tot dé Bel20-sterren van 2014. De overheid profiteerde als grootaandeelhouder stevig mee. De Belgische beurs heeft er een prima 2014 op zitten. Inclusief nettodividenden rendeerde de Bel20, de korf van grootste 20 Brusselse aandelen, dit beursjaar 15 procent. (…) Een ‘belegger’ die zeker tevreden kan zijn met zijn ‘stock picks’, is de Wetstraat. De twee best renderende Bel20’ers zijn uitgerekend de twee waar de Belgische overheid meerderheidsaandeelhouder is. Bpost legde onder de nieuwe CEO Koen Van Gerven de aandeelhouder(s) liefst 53 procent rendement voor, de nieuwe Belgacom-CEO Dominique Leroy debuteerde met een return van 48 procent.” De overheid krijgt dan wel een return van die vroegere overheidsbedrijven, de gemeenschap betaalt de prijs voor de afbouw van het personeel (werkloosheidsuitkeringen, ziekteverzekering wegens stress en burn-out,…) en de afbouw van de dienstverlening. De enige winnaar moet bij de private aandeelhouders gezocht worden.



Duchatelet wil met treintjes spelen
Ondernemer Duchatelet speelt al met de voetbal maar hij wil ook met treinen spelen. Dat liet hij uitschijnen in een column in Het Belang van Limburg. Op bezoek in Londen, waar Duchatelet ook een voetbalploeg heeft, had hij die inval. “Vorige week liep ik rond in Londen met Katrien Meire, onze verantwoordelijke voor voetbalclub Charlton. Geen mens in Londen denkt eraan anders te reizen dan met het openbaar vervoer. Ik dacht meteen aan de 3 miljard euro die onze NMBS elk jaar via subsidies van de belastingbetaler krijgt. Uit eigen inkomsten haalt de NMBS amper 1 miljard euro. “Ah, de reden waarom ze geld verdienen, is heel eenvoudig”, legde Katrien uit. “In Londen kun je je alleen deftig verplaatsen met de trein en de metro en iedereen betaalt wat hij of zij moet betalen.”” Je voelt het al komen, de tarieven zijn daar niet bepaald democratisch. Een dagkaart kost er 12 pond, een jaarabonnement voor drie zones meer dan 1500 pond. Meteen wil Duchatelet ook het stakingsrecht beperken. Personeel en reizigers laten betalen om er zelf winst uit te kloppen, dat is het model dat Duchatelet voor ogen heeft. Een beetje zoals wat met Bpost en Belgacom is gebeurd dus.



Vriendelijk bijdrage van rijken vragen werkt niet
De Marc Coucke van de VS, Bill Gates, denkt dat hij efficiënter is dan de regering en wil daarom niet meer belastingen betalen. Dat verklaarde de econoom Piketty. DeMorgen.be schreef afgelopen zondag: “De Franse econoom pleit in zijn boek’ Kapitaal in de 21e eeuw’ voor maatregelen tegen ongelijkheid in de samenleving, bijvoorbeeld door vermogens zwaarder en arbeid lichter te belasten. Volgens Piketty vertrouwde Gates hem toe het pleidooi met plezier te hebben gelezen. “Hij zei tegen me: Ik hou van alles wat in je boek staat, maar ik wil niet meer belasting betalen”, aldus Piketty.”



De gewapende arm van de PS?
De stakingsacties tegen het asociale beleid van zijn regering vindt schaduwpremier De Wever getuigen van politieke motieven. Meer nog, het gaat om acties opgezet door de gewapende arm van de PS. Dat hij dit niet meent, bleek eerder toen hij op een interne bijeenkomst van zijn partij waarschuwde dat CD&V een zwakke schakel is omdat ook het ACV volop meestaakt. Maar nu doken er nog interessante cijfers op die weerleggen dat de acties door de PS georkestreerd zijn (en meteen ook aangeven dat de PS geen alternatief vormt). De Standaard schreef op 31 december: “Onder de regering Di Rupo vonden 732.457 stakingsdagen plaats. Dat blijkt uit cijfers van de RSZ waarover Le Soir bericht. De regering Di Rupo was aan het roer van december 2011 tot mei 2014. Onder een stakingsdag verstaat men een dag staken door één persoon, wat het hoge cijfer verklaart. Ter vergelijking: Leterme II (november 2009-april 2010) telde 43.887 stakingsdagen en de regering Van Rompuy (december 2008-november 2009) 161.840 stakingsdagen. De regering Leterme I (maart-december 2008) was goed voor 227.932 stakingsdagen en Verhofstadt III (eerste trimester 2008) kende 35.704 stakingsdagen.”



Steeds meer sancties tegen werklozen
De crisis leidt tot een toename van het aantal werklozen. Het antwoord van de RVA hierop is duidelijk: er worden meer werklozen geschorst of uitgesloten. De Redactie schreef woensdag: “In het eerste semester van 2014 heeft de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening 31.329 sancties uitgesproken tegen werklozen. Dat blijkt uit het semesterrapport van de RVA, waarover de krant La Libre Belgique bericht. De christelijke vakbond verwacht dat over heel 2014 het aantal sancties zou oplopen tot meer dan 62.000. Het gaat om schorsingen of totale opschortingen. Bij een negatieve evaluatie door de RVA, riskeert de werkloze in kwestie diverse sancties. Iemand kan meerdere sancties oplopen, waardoor het aantal sancties niet gelijk staat aan het aantal gesanctioneerden. In vergelijking met het jaar 2011 ligt het aantal sancties maar liefst 62% hoger.”



Italiaanse werklozen
De Tijd schreef donderdag: “Italië telde nooit zoveel werklozen als in november vorig jaar. Bij jongeren is zelfs 44 procent vergeefs op zoek naar een job. De precaire situatie biedt de regering-Renzi extra argumenten om haar arbeidsmarkthervormingen door te drukken. ‘In november zaten 3,457 miljoen mensen zonder job’, rekende Istat voor. Dat komt neer op een werkloosheidsgraad van 13,4 procent. Maand op maand bedroeg de stijging 0,2 procentpunt. Jaar op jaar was er een klim van 0,9 procentpunt. Meteen zet Italië een nieuw, weinig benijdenswaardig record neer. Want sinds Istat in 1977 werkloosheidscijfers systematisch bijhoudt, lag het werkloosheidspercentage nooit zo hoog. De toestand is het schrijnendst onder de 15- tot 24-jarigen. Liefst 729.000 van hen zaten in november werkloos thuis. ‘Dat is 43,9 procent van de jongeren, een maand-op-maandstijging met 0,6 procentpunt’, becijferde Istat. 934.000 jongeren waren wel aan de slag.” En wat is het antwoord van de regering hierop? Een hervorming van de arbeidsmarkt om bedrijven toe te laten gemakkelijker mensen af te danken. Kortom, een recept voor nog meer werklozen.



Goed betaald
Als Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, nogmaals komt vertellen dat onze lonen te hoog zijn, dan kan volgend stukje uit De Standaard van donderdag bovengehaald worden. “Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank van België, is met een brutojaarloon van 545.369 euro de best betaalde centraal bankier van de eurozone. Het brutojaarloon van Coene ligt zeven keer hoger dan dat van Vitas Vasiliauskas. De centrale bankier van Litouwen, dat pas tot de eurozone is toegetreden, is met een jaarloon van 77.107 euro de minst betaalde centrale bankier. Coene verdient ook een stuk meer dan Mario Draghi. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft een brutojaarloon van 378.240 euro. Ook de voorzitster van de Amerikaanse Federal Reserve, Janet Yellen, doet het slechter dan Coene met een wedde van 201.700 dollar. Vorig jaar besliste de regering de toplonen bij de Nationale Bank met 12 procent te verlagen. Coenes opvolgers Jan Smets zal 478.500 euro verdienen. Het bankentoezicht, een belangrijke taak van de NBB, is intussen deels naar de ECB verschoven.” Een gemakkelijke positie om te orakelen over onze lonen…



Minder goed betaald
euroDe Morgen meldde donderdag: “De federale en Vlaamse beleidsmaatregelen zullen wegen op de gezinsbudgetten. Gezinnen met een laag inkomen moeten het met veel minder doen. Het gaat niet om een paar euro, maar vanaf 2016 om minstens 70 euro per maand minder. Dat blijkt uit een analyse van Decenniumdoelen 2017. Decenniumdoelen 2017 heeft een armoedetoets toegepast op de regeerakkoorden en de budgettaire beslissingen van de federale en Vlaamse regering. De besparingen zullen volgens de analyse serieus wegen op de gezinsbudgetten. “Het gaat om minstens 50 euro per maand en vanaf 2016 minstens 70 euro per maand minder. Niet enkel leefloners moeten hetzelfde of meer doen met minder, iedereen die een beperkt inkomen heeft, wordt zwaar getroffen”, zegt Jos Geysels, voorzitter van Decenniumdoelen 2017. De initiatiefnemers benadrukken dat dit gaat over een “minimumbedrag”. “In werkelijkheid en afhankelijk van de gezinssituatie zal de kost voor het gezin per maand veel hoger zijn. Bovendien hebben we hier enkel die elementen meegenomen die niet te vermijden zijn. Als we de besparingen bij bijvoorbeeld De Lijn hier zouden bij tellen, dan komen we aan veel hogere bedragen”, aldus Geysels. Ook andere besparingen werden hierbij niet mee gerekend, zoals in de sociale huisvesting, de verhoging van de remgelden bij sommige specialisten, lokale maatregelen en verhogingen van bijdragen voor lidgelden en volwassenenonderwijs.”



Waanzin
Deredactie.be schreef vrijdag: “Rusland heeft een nieuwe wet die transseksuelen en transgenders verbiedt met de auto te rijden. Zij zouden -net als voyeurs, exhibitionisten, fetisjisten, dieven en gokkers- leiden aan mentale stoornissen en daarom niet in staat zijn een auto te besturen. Rusland voerde de wet in om het aantal auto-ongevallen in het land te verlagen. (…) De Unie van Professionele Autobestuurders steunen de nieuwe maatregel. Zij stelt dat er te veel doden vallen op de wegen. “Hardere medische eisen stellen is daarom gerechtvaardigd”, luidt het. De Unie vindt wel dat de maatregel niet zo streng mag zijn voor gewone autobestuurders.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig