Het einde van een hoofdstuk in de strijd van de arbeiders van BM&S

elisa_BMS1Op maandag 22 december tekenden de arbeiders van BM&S in Schaarbeek een akkoord met de directie. Ze waren 124 dagen in staking en zagen drie seizoenen passeren terwijl ze piket stonden.

Door Laure (Brussel)

De 14 moedige schoonmakers van treinen hebben aangetoond dat strijd, solidariteit en vastberadenheid lonen. Zeker in tijden van intensievere klassenstrijd is dat belangrijk.

De directie heeft na veel arrogantie en aankondigingen dat ze niet zou toegeven, uiteindelijk toch een stap achteruit moeten zetten. Er wordt toegegeven op de centrale eis van het personeel: de re-integratie van de vijf ten onrechte ontslagen arbeiders.

Maar die re-integratie zal niet in Schaarbeek gebeuren, toch niet in een eerste instantie. BM&S heeft toegegeven dat de delegees terug naar Schaarbeek kunnen zodra het onderzoek naar hun vermeende fouten is afgerond. In afwachting daarvan is hun C4 wegens dringende redenen ingetrokken en zullen ze hun mandaat als vakbondsafgevaardigde kunnen uitoefenen op andere sites van de NMBS. De drie interimmers die afgedankt werden, kunnen een vast contract krijgen na verschillende evaluaties. Als de evaluatie positief is, komt er een einde aan hun langdurige statuut van interimmer.

Dat is meteen ook waarom slechts een hoofdstuk in de strijd is afgesloten. De historische staking en de voorbeeldige strijd tegen de afdankingen is voorbij.

Maar er komt meteen een nieuw hoofdstuk aan. Er zal waakzaamheid nodig zijn op basis van de ervaring die is opgedaan en de sterk uitgebouwde krachtsverhouding. We zullen moeten toezien dat de werkgevers van dit schoonmaakbedrijf hun beloften houden en er niet onderuit proberen te geraken.

De directie van BM&S is gewaarschuwd, de arbeiders zijn geen winstmachines die als citroenen volledig kunnen uitgeperst en weggegooid worden. Ze zijn georganiseerd, vastberaden en, vooral, ze zijn niet alleen. De steun die de arbeiders van BM&S rond zich hebben kunnen opbouwen, kan opnieuw gemobiliseerd worden indien dit nodig zou blijken.

krasnyi
Foto van Collectif Krasnyi

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie