Een andere politiek is mogelijk!

Voor een nieuwe arbeiderspartij!

Een andere politiek is nodig is de slagzin waar Jef Sleeckx, 21 jaar lang parlemenstlid voor SP.a, sinds de herfst mee uitpakt. “Gij moet iets doen Jef” is de titel van het interview in Knack op 9 november 05 waar Jef voor het eerst spreekt over de noodzaak van een nieuw politiek initiatief.

De Europese Grondwet, maar vooral de strijd tegen de afbouw van onze pensioenrechten heeft mensen tot conclusies gebracht. “Ik geef de partij 2 à 3 maanden om een fout recht te zetten” stelde Jef in november, wat correct was. Maar hij kende de uitslag op voorhand.

Diegenen die een beleid willen in het belang van de meerderheid van de bevolking, voelen zich steeds minder thuis bij de SP.a. Om in juni 2007 bij de volgende parlementsverkiezingen een nieuwe pikzwarte zondag te vermijden, moet vandaag gestart worden aan de opbouw van een linkse oppositie.

Jef Sleeckx, Lode Van Outrive en Georges Debunne vormen een initiatiefcomité voor een ander politiek die mensen in heel Vlaanderen bijeenbrengt rond de noodzaak aan een politiek alternatief. In Franstalig België is er “Une autre gauche est nécessaire” die een gelijkaardige rol speelt.

In mei zullen er verschillende publieke bijeenkomsten plaatsvinden om een gezamenlijke oproep van beide groepen te promoten.

Een duidelijke oproep gesteund door tientallen nationale en lokale figuren kan vertrouwen geven aan vele honderden militanten van ABVV en ACV om mee in het initiatief te stappen.

Het is meer dan duidelijk dat de strijd tegen het Generatiepact voor een breuk heeft gezorgd in de relatie tussen ABVV en SP.a, en in mindere mate tussen ACV en CD&V. Deze relaties zullen nooit meer worden wat ze voorheen waren. Daarvoor zijn de wonden te diep geslagen.

Op 1 mei zullen een aantal gewesten van het ABVV ervoor opteren om symbolisch uitdrukking te geven aan deze breuk. In Gent zal er geen erepodium zijn voor de SP.a kopstukken aan het einde van de stoet. Maar er is natuurlijk meer dan symbolisch protest nodig.

Een nieuwe arbeiderspartij die zich met een duidelijk programma verzet tegen het neoliberalisme van besparingen, privatiseringen en megawinsten, is de ergste nachtmerrie voor de patroons en het VB en dus dringend noodzakelijk voor de meerderheid van de bevolking. De Linkse Socialistische Partij (LSP) engageert zich volop in dit proces.

Delen: Printen: