Topmanager verdient gemiddeld 1,75 miljoen euro

Uit cijfers van de lonen van topmanagers van 16 bedrijven die op de Bel20 beurs genoteerd zijn, blijkt dat de loonnorm alvast niet geldt voor topmanagers. Zij kunnen zeker niet klagen. Er zijn lonen tot 2,7 miljoen euro per jaar te noteren (ruim 7.000 euro per dag)! Het gemiddelde kwam uit op 1,75 miljoen euro.

De Belgische topmanagers zijn nog bescheiden, vinden ze zelf. Een topman van de Deutsche Bank in Duitsland verdiende vorig jaar 11,9 miljoen euro. Dan is 1,75 miljoen nog beperkt… In de VS waren er vier topmanagers met een loon boven de 100 miljoen euro, één kreeg zelfs meer dan 200 miljoen euro.

200 miljoen euro voor één manager? Met dat bedrag kunnen zowat 8.000 gewone werknemers een jaar tewerkgesteld worden. Is die ene topmanager dan efficiënter dan 8.000 arbeiders? Er wordt bij besparingen en herstructureringen veel gewezen op de loonkosten. Waarom wordt daarbij steeds verwezen naar de gewone arbeiders en niet naar de topmanagers?

Bovendien zien we dat het loon van gewone arbeiders slechts beperkt mag toenemen omwille van de loonnorm. Die norm lijkt niet voor iedereen te gelden, althans niet voor topmanagers. Die hebben de afgelopen 10 jaar hun koopkracht niet met 2% zien dalen zoals de Belgische arbeiders!

De topmanagers van de Bel20 bedrijven krijgen dus enkele miljoenen euro per jaar. Koploper was Jean-Paul Votron van Fortis (2,7 miljoen), Gérard Mestrallet van Suez (2,5 miljoen), Pierre-Olivier Beckers van Delhaize (2,2 miljoen), Didier Bellens van Belgacom (2,2 miljoen),… De ’slechtst’ betaalde manager was Marc Coucke van Omega Pharma. Dioe kreeg ’slechts’ 380.000 euro (maar is tegelijk wel aandeelhouder en kreeg veel meer op basis van dividenden).

Die cijfers doen veel arbeiders duizelen. Voor ons is het abstract om ons in te beelden wat iemand doet met een dagloon van meer dan 7.000 euro. De topman van Fortis is goed voor een loon dat gelijk is aan zowat 100 arbeiders. Als er nog eens sprake is van loonkostenhandicap of de nood aan besparingen op de lonen, weten we alvast tegenover wie er eisen moeten worden gesteld… De slogan ’Haal het geld uit de rijke zakken, bij ons valt niets te pakken’ wordt krachtig geïllustreerd door de cijfers die nu bekend gemaakt worden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie